Vesti
26.06.2023. 15:22
R. E.

Merdare

Trojica uhapšenih policajaca predata kosovskim vlastima

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Trojica kosovskih policajaca protiv kojih je sud u Kraljevu potvrdio optužnicu i doneo rešenje kojim im je ukinut pritvor predati su na Merdaru prištinskim vlastima, javio je dopisnik RTS-a.

Na prelazu Merdare policajce je sačekao portparol Kosovske policije Baki Keljani.

Oni su 14. juna, po navodima zvaničnog Beograda, uhapšeni u blizini Raške, na teritoriji centralne Srbije.

Viši sud u Kraljevu je saopštio da je, nakon što je sproveden prethodni postupak, lokalno Više javno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv osumnjičenih - B. S., R. Z. i Š. M. zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

U saopštennju na sajtu suda piše i da je vanpretresno veće Višeg suda u Kraljevu potvrdilo optužnicu protiv okrivljenih i da je donelo rešenje kojim im je ukinut pritvor. Oni će se braniti sa slobode.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji pozdravio je odluku da se trojica pripadnika kosovske specijalne policije puste iz pritvora, i pozvao da se nastavi sa deeskalacijom i organizacijom novih izbora bez odlaganja, kao i da se pristupi formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

''Pozdravljam odluku srpskih vlasti da puste iz pritvora trojicu uhapšenih kosovskih policajaca. Deeskalacija mora da se nastavi, novi izbori u opštinama moraju da se organizuju bez odlaganja. Dijalog i dogovori moraju da se implementiraju, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština'', napisao je Varhelji na Twitteru.

Zvaničnici Vlade Kosova su više puta tvrdili da su ti policajci "kidnapovani", od strane srpskih snaga bezbednosti, odnosno da su uhapšeni na teritoriji Kosova. što je iz Beograda uvek demantovano uz navode da ni vojska ni policija nisu prešli administivnu liniju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

MUP Srbije o hapšenju kosovskih policajaca (FOTO)
1

"Imali punu ratnu opremu"

14.06.2023. 18:10

MUP Srbije o hapšenju kosovskih policajaca (FOTO)

Policija Srbije je uhapsila tri pripadnika kosovske policije, u opštini Raška, na dubini od više od jednog kilometara teritorije centralne Srbije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve