Vesti
14.08.2023. 13:30
Beta

Tužilaštvo u Nišu

Podignuta optužnica, rudnik Soko radio bez dozvole u trenutku nesreće

Rudnik, rudar
Izvor: Shutterstock

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu, nakon nesreće u rudniku Soko, kada je poginulo osam rudara i povređeno 20, podiglo je optužnicu za privredni prestup protiv Javnog preduzeća Resavica, njenog sadašnjeg v.d. direktora Saše Spasića i nekadašnjeg v.d. direktora Marka Vukovića jer se sumnjiče da su radili bez odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike, saznaje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Ukoliko se na sudu dokaže da su krivi, Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica može biti kažnjeno u iznosu od 1,5 miliona do tri miliona dinara. S druge strane, maksimalna moguća kazna za Sašu Spasića i Marka Vukovića je po 200.000 dinara.

Suđenje počinje krajem avgusta u Privrednom sudu u Kragujevcu.

Da rudnik radi bez odobrenja otkriveno je posle nesreće, u vanrednoj kontroli rudnika koju je sprovela inspektorka Zorica Vukadinović da bi otkrila kako je do nesreće došlo. Nakon toga, ona je podnela prijavu za privredni prestup po kojoj je i pokrenut postupak.

Na njenoj prijavi su se pored Resavice, Spasića i Vukovića našla i još dva imena, Stevan Dželatović i Vladan Milošević, obojica bivši čelnici Resavice, ali je tužilaštvo optužbe protiv njih odbacilo zbog zastarelosti.

Pored ove, nakon nesreće inspektorka je podnela još jednu prijavu. Tako se za privredni prestup sumnjiče i firma Terragold & Co i njen direktor Dragan Milošević. Ta firma je, prema tvrdnjama inspekcije, vršila tehničku kontrolu projekta po kojem je radio Soko i odobrila ga iako ovaj rudnik nije imao svu potrebnu dokumentaciju. Prijava se trenutno nalazi u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu gde još uvek nije doneta odluka da li će se slučaj naći na sudu.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je već dva puta odbijalo da pokrene krivični postupak. Poslednji put je porodicama za vreme Božićnih praznika ove godine stiglo obaveštenje da je krivična prijava, koju je podnela nekadašnja ministarka Zorana Mihajlović, odbijena. Međutim, advokat porodica poginulih rudara je nakon toga uložio prigovor, pa tužilac po treći put odlučuje o pokretanju postupka.

Odluka još nije doneta, a trenutno je u toku ispitivanje svedoka oštećenih, kažu iz tog tužilaštva.

Bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u tekstu na njenom sajtu "Život rudara ništa ne znači ni tužilaštvu ni vlasni ni direktoru rudnika Soko", navela je da optužnice za one koji su odgovorni za smrt, nema, od direktora, pa na dalje.

"Pored činjenica koje ukazuju da je koncentracija metana danima bila viša, da je zbog toga dolazilo i do prekida u napajanju električnom energijom, postoji nešto što je početak i kraj – to je svesnost rukovodstva rudnika da rudare pošalje u jamu, odnosno u smrt. Odlično su znali, čak su, upravo zbog povišene koncentracije metana, slali još jednog inženera zaštite u jamu, umesto da su obustavili odlazak u jamu, kako nalažu i Pravilnici", navela je Mihajlović.

Dodala je da iznenađenja nije bilo, jer dokazi kažu da se to dešavalo danima, a da su oni danima slali ljude u jamu, a optužnica protiv njih nema.

"Bahato je i mučki da se tužilastvo ne bavi krucijalnim dokazima koje ima već godinu dana, koje je dobilo sa potpisom i pečatom od Ministarstva, dokumentima, snimcima razgovora, imenovanjem svih koji su odgovorni", navela je Mihajlović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve