Vesti
25.12.2023. 15:05
Beta

Ministarka Jelena Begović

Žene u nauci: Koliko ih je u Srbiji

Nauka, naučnici
Izvor: Shutterstock

Na globalnom nivou 33,3 odsto naučnika, kao i četiri odsto dobitnika Nobelovih nagrada su žene.

A u Srbiji više od 50 odsto studenata i doktora nauka jesu žene, izjavila je ministarka nauke tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović na dodeli Nacionalnih priznanja programa "Za žene u nauci".

"U Evropi 18 odsto žena je na visokim akademskim pozicijama, a u Srbiji je taj broj mnogo veći i treba da budemo ponosni na to. Danas nam treba više naučnika, a još više naučnica u Srbiji. Čak devet instituta u Srbiji vode žene", rekla je Begovićeva u Vladi Srbije.

Mlade naučnice, dobitnice ovogodišnjeg priznanja "Za žene u nauci", su Ana S. Dobrota, Isidora Kešelj i Milica Radaković.

Predsednik Komisije Srbije za saradnju sa UNESKO Goran Milašinović rekao je da dobitnice priznanja dobijaju finansijski podsticaj od 5.000 evra.

"Mlade srpske naučnice, dobitnice priznanja, dobijaju šansu da se usavršavaju na najvišim naučnim institucijama u svetu. Jedna od vizija ovog priznanja je da privučemo što više devojčica da se bave naukom. Voleo bih da rodna ravnopravnost nije tema, nego samo nauka", rekao je Milašinović.

Ove godine u konkurenciji za priznanje "Za žene u nauci" našlo se 46 mladih naučnica.

Od pokretanja programa nagrađeno je 38 žena u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara.

Program "Za žene u nauci" pokrenut je 2010. godine u Srbiji kao deo međunarodne inicijative u partnerstvu Komisije Srbije za saradnju sa UNESKO.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da se ponosimo: Naša naučnica nagrađena za patent (VIDEO)
Gordana Vunjak-Novakovic

Gordana Vunjak Novaković

18.06.2021. 13:18

Da se ponosimo: Naša naučnica nagrađena za patent (VIDEO)

Na ovogodišnjoj onlajn dodeli Evropske nagrade za pronalazače srpska naučnica Gordana Vunjak Novaković dobila je nagradu za srčani mišić od matičnih ćelija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve