Vesti
14.05.2019. 14:33
R. E.

VANREDNO STANJE U BIH I HRVATSKOJ Obilna kiša u Srbiji danas i sutra (FOTO, VIDEO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu zadesili su ogromni problemi sa poplavama nakon što je u protekla dva dana pala velika količina kiše, praćena olujnim vetrovima. Najveće probleme imaju stanovnici u centralnim delovima Hrvatske i na severu BiH.

Tako je u okolini Karlovca u Hrvatskoj čitavo jedno selo pod vodom, a na severu BiH pojedina naselja su potpuno odsečena. Vetar sa jakim olujnim udarima proteklih dana pravio je i u Zagrebu i Mostaru, dok se na nekim rekama u Hrvatskoj i BiH vrh vodenog talasa se tek očekuje tokom dana.

Vanredno stanje u Tesliću i Prijedoru

U mnogim gradovima u Bosni i Hercegovini proglašeno je vanredno stanje zbog poplava, a kiša koja i dalje pada stvara probleme građanima. Mnogi putevi su u prekidu, a udari bure rano jutros su u Mostaru lomili stabla, zaustavljali automobile i pričinili značajnu materijalnu štetu.

https://twitter.com/igormotl/status/1128235425359904768

U Banovićima je zbog poplava proglašeno stanje prirodne nesreće, dok je u Tesliću i Prijedoru juče proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava. Vodostaj Une i Save u Kozarskoj Dubici i dalje je ispod kote redovne mere odbrane od poplava, potrvđeno je iz civilne zaštite.

U Bihaću su u protekla 24 sata izmerene padavine od 53 litre po metru kvadratnom, što ukupno od nedjelje 12. maja iznosi 137 litara po metru kvadratnom. U poplavnom delu reke Vrbanje, na području Banjaluke i Čelinca, zaplavljeno je 50 domaćinstava, a evakuisano 15 osoba.

https://youtu.be/zeX25NZpK_c?t=39

U Banjaluci je i dalje na snazi vanredno stanje u šest mesnih zajednica. U banjalučkim školama danas nema nastave, a zbog podzemnih voda, u pojedinim domaćinstvima voda je ušla u podrume. Proglašena je vanredna situacija na čitavom toku reke Vrbas kroz opštinu Laktaši.

https://twitter.com/igormotl/status/1128232678589857792

Teška situacija je i u Sanskom Mostu, gde bi prema najavama meteorologa mogla da se ponovi 2014. Mnogi građani na desnoj obali grada iselili su donje spratove kuća strahujući od vodene stihije. Vodostaj reke Bosne u Doboju opada, ali je u pojedinim naseljima naredjena evakuacija stanovništva.

https://twitter.com/andjelkam707/status/1128222004551798784

Ne očekuje se dotok Save iz Slovenije

Prema trenutnim prognozama ne očekuje se značajniji dotok reke Save iz Slovenije, gde je vodostaj kod Zagreba jutros u 7 sati iznosio 189 centimetara. Zbog uticaja i velikih dotoka reke Une, za područje Jasenovca, na deonicama uz reku Savu, očekuje se uvođenje redovnih mera odbrane od poplava tokom sutrašnjeg dana, saopštile su Hrvatske vode.

Posle intenzivnih padavina tokom vikenda u većem delu Hrvatske, vodostaji su u porastu s tendencijom daljeg rasta, posebno na slivu Save, Une i Kupe, saopštile su sinoć Hrvatske vode, prenosi Index.hr. Iako stanje još nije kritično, zbog naglog porasta vodostaja reke Une u Hrvatskoj Kostajnici, koja raste od pet do 10 centimetara na sat, u pripremi su mere odbrane od poplava, a zbog zamućenosti na izvoru, vodu za piće treba prokuvavati. U 20 sati izmeren je vodostaj od 361 centimetra, čime se približava uvođenju vanrednih mera odbrane od poplava.

Inače, vodostaji reke Save u donjem toku su još uvek relativno niski u domeni srednjih i srednje visokih voda.

Kiša u celoj Srbiji

U većini mesta u Srbiji danas i noćas očekuju se obilnije padavine i ukupna količina padavina biti od 20 do 40 milimetara, lokalno i oko 60 milimetara po metru kvadratnom. Očekuje se oblačno i svežije vreme s kišom, a u centralnim i juznim krajevima i s pljuskovima sa grmljavinom. Duvaće umeren, povremeno i jak, severni i severozapadni, na jugu i istoku istočni i jugoistočni vetar.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: printscreen RHMZ

RHMZ izdao upozorenje

"Do kraja dana i u toku noći na području Srbije ukupna količina padavina u većini mesta od 20 do 40 mm, lokalno i oko 60 mm", upozorava RHMZ.

Na području Beograda do kraja dana i u toku noći se očekuje oko 30 mm kiše.

Vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave će od 14. do 17. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Vodostaji na Savi će narednih sedam dana biti u većem porastu sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 16. maja.

AMSS: Oprez, otežana vožnja

U većem delu Srbije kolovozi su mokri, a povremeni pljuskovi dodatno će otežati vožnju, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Na naplatnim rampama nema zadržavanja, a prema podacima Uprave granične policije na putničkim terminalima zadržavanja su do 30 minuta. Na teretnim terminalima na prelazu Batrovci na izlazu iz zemlje se čeka 360 minuta, na prelazu Šid 240 minuta, a na prelazu Horgoš 60 minuta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve