Vesti
08.05.2023. 17:05
Beta

Treba shvatiti ozbiljno

VAŽNO je kako novinari izveštavaju o zločinima

novinarstvo-bilo-slobodnije-u-vreme-jugoslavije.jpg

UNICEF kancelarija u Srbiji pozvala je, u Preporukama za izveštavanje o masovnim pucnjavama, da se što manje izveštava o samim počiniocima i upozorila da način na koji mediji izveštavaju o masovnom nasilju, nasilju u porodici, samoubistvu, može da utiče na druge ljude.

 

Kako su naveli u Preporukama koje je UNICEF kancelarija u Srbiji dostavila Udruženju novinara Srbije (UNS), izveštavanje o samim počiniocima može da natera javnost da se identifikuje sa počiniocima ili da od načina izveštavanja dobije inspiraciju.

Kako je naveo UNS u saopštenju, jedna od preporuka UNICEF-a medijima je da fotografiju počinilaca ne objavljuju pored fotografije žrtve.

Telefon za pomoć zbog emotivne patnje i/ili suicidalnih misli: 116 111 (NADEL) i sajt svejeok.rs.
 

"Nemojte izveštavati o događaju pojednostavljeno ili senzacionalistički jer to može da da podsticaj ljudima koji žele negativan publicitet", naveli su u Preporukama i dodali da je među posledicama štetnog izveštavanja moguće inspirisanje imitatora koji u počiniocu vide uzor ili heroja.

"Odgovornim izveštavanjem može da se smanji rizik", kazali su iz UNICEF-a u Preporukama.

Kao korist po zajednicu koje ima odgovorno izveštavanje, u Prporukama je nabrojano da se na taj način "pruža uteha preživelima, porodicama, zajednicama, uključujući i porodicu počinioca".

Odgovorno izveštavanje podstiče ljude, kako su naveli iz UNICEF-a, da potraže pomoć sebi ili drugima u slučaju povišenog rizika od štetnih postupaka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve