Vesti
13.06.2023. 17:05
R.E.

Reč stručnjaka

VAŽNO: Ne šetajte se i ne slikajte pored reka koje mogu da se izliju!

beograd, poplava
Izvor: Shutterstock

Vreme praćeno grmljavinom, gradom i obilnim padavinama, poslednjih dana pravi ozbiljne probleme na čitavoj teritoriji naše zemlje. U pojedinim mestima su se izlile reke,  a od 26. maja do dana, proglašena je 21 vanredna situacija.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, zbog poplava izazvanih obilnim padavinama, tokom protekle noći, na teritoriji Kruševca, Čačka i Jagodine, evakuisali su ukupno 19 osoba.

Major policije Miloš Milenković, gostujući u emisiji "Uranak“ na televiziji K1, govorio je o situaciji na terenu, koje oblasti u Srbiji su najugroženije i kako preventivno delovati u kriznim situacijama.

"Od jutros pripadnici sektora za vanredne situacije u koordinaciji sa nadležnim službama na lokalu, nastavljaju sa otklanjanjem posledica ekstremnih vremenskih pojava. To su tehničke intervencije, odnosno crpljenje vode iz prostorija domaćinstava, gde je voda ušla unutar  domaćinstava. Kritična situacija je u nekoliko lokalnih samouprava pomoravskog okruga, grad Jagodina, opštine Ćuprija, Despotovac, Rekovac, gde smo imali preko 58 intervencija, crpljenja vode u toku jučerašnjeg dana. Takođe, u Čačku je juče bilo prijavljeno preko 200 domaćinstava, gde su imali problema sa vodom. Zaječarski okrug, teritorija opštine Sokobanja i Boljevac, tu je i danas nastavljeno crpljenje vode. Od 26. maja, kada su počeli ovi ekstremni vremenski uslovi, do danas, proglašena je 21 vanredna situacija na teritoriji cele Srbije. Uspešno smo evakuisali 74 lica, a samo u toku jučerašnjeg dana, evakuisano je 19 lica sa ugroženog područja", rekao je  major Milenković i dodao da im mnogo znače upozorenja Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Srbije.
 

"Mnogo nam znače upozorenja koja RHMZ izdaje, kako na dnevnoj, tako i na satnoj komunikaciji, jer na taj način sve svoje kapacitete i snage možemo da stavimo u pripravnost i reagujemo na vreme, kako ne bi imali ljudske živote, što je u ovom slučaju najvažnije."

Major Milenković kaže da je situacija najkritičnija pomoravskom i zaječarskom okrugu: "Fokusirani smo na nekoliko lokalnih samouprava pomoravskog i zaječarskog okruga. Naši pripadnici intenzivno rade na obilasku kritičnih tačaka, kako bi pravovremeno reagovali i podigli kapacitete koji su neophodni. Istočni i jugoistočni deo Srbije takođe je kritičan, ali opet ne zaboravljamo ni ostatak zemlje, jer imamo najavu Hidrometeorološkog zavoda Srbije, da će od četvrtka ponovo doći do intenziviranja padavina, tako da smo mi u stalnoj pripravnosti". 

Preventivne mere u slučaju obilnih padavina: 
 
"Ako znaju da će doći do izlivanja, građani se savetuju da prate upozorenja nadležnih institucija i da eventualno sa par džakova obezbede prostor i spreče ulazak vode u prostorije.
 
Ako imaju više etaže, ukoliko je voda ušla u dvorište, trebalo bi da se popnu na višu etažu, obavezno da isključe snabdevanje električnom energijom i ono što je jako bitno, ako su u opasnosti da pozovu 193. Ne treba čekati.
 
Kako bismo zaštitili naše građane, znamo da je era društvenih mreža, ali nemojte da šetate pored vodotokova, gde preti izlivanje i da pravite snimke ili slike, idite što dalje od takvih kritičnih tačaka, kako ne bi došlo do ugrožavanja ljudskih života."
 

Iako se u naredna dva dana ne predviđaju obilne padavine, major Milenković stiče da je zemlja izuzetno natopljena i ne zna koliko još  može da primi količine kiše: "Sama informacija koje dobijemo sa terena, ukazuje na to da je zemlja izuzetno natopljena i pitanje je koliki su kapaciteti da može da primi dodatnu količinu padavina. Svakako uliva nadu, to što se reka Belica povlači u svoje korito, takođe i Lugomer koji je napravio probleme sa železničkim saobraćajem. Tako da će ova dva dana, sa smanjenim količinama padavina značiti, ali moramo biti u pripravnosti, da ne bi došlo do nekih posledica".

Milenković je objasnio i na koji način građani mogu da saniraju štetu koja je nastala usled vremenskih nepogoda: "Postoji zakon o obnovi nakon elementarnih i drugih nepogoda. On jasno precizira ulogu lokalne samouprave i republičkih organa u otklanjanju posledica. Jako je bitno da lokalna samouprava u zakonskom roku formira komisiju za saniranje štete, a potom građani, istim tim komisijama uz određenu papirologiju prijavljuju štetu. Nakon toga, komisija izlazi na teren, kako bi utvrdila stvarnost štete i kasnije kroz upravne poslove se nadoknađuje šteta".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve