Vesti
21.10.2022. 14:31
Beta

Da se ne zaboravi, nikada

"Veliki školski čas" (FOTO)

1
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Kraj spomenika streljanih đaka i profesora u Šumaricama održana je tradicionalna manifestacija "Veliki školski čas" odakle je još jednom poslata poruka mira i obeleženo sećanje na građane streljane oktobra 1941. godine od strane nemačkih okupacionih snaga.

Kraj somenika u Šumaricama tradicionalno su prvi venac položili učenici Prve kragujevačke gimnazije, a zatim predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, potpredsednica Narodne skupštine Snežana Paunović, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i predsednica Ustavnog suda Snežana Marković.

Polaganjem venaca i prisustvom Velikom školskom času poštu nevino stradalim civilima odali su i amabasadori Nemačke Anke Konrad, Austrije Kristijan Ebner, Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko Belorusije Valerij Briljov, Kazahstana Madi Atamkulov, Palestine Mohamed Nabhan i Slovačke Fedor Rosoha.

Na manifestaciji su bili i visoki predstavnik EU za BiH Kristijan Šmit, kao i predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Izraela, Velike Britanije, Švedske i Crne Gore.

Vence su položile i delegacije gradova Pitešti, Ingolštat, Mostar, Foča, Prijedor, Stari grad Sarajevo, Oštra Luka, Ohrid, Bielsko-Biala, Jerihon i Zubin Potok.

Na Velikom školskom času izvedena je poema "Zemlja" pesnika i dramskog pisca iz Novog Pazara Enesa Halilovića, u režiji Petra Stanojlovića.

U izvođenju poeme učestvovali su glumci Nebojša Dugalić, Rifat Rifatović, Miloš Krstović, Isidora Rajković, Avram Cvetković i Voin Vasojević.

Nastupio je i hor učenika Prve i Druge kragujevačke gimnazije pod vođstvom dirigenta Jelene Magleševe.

Na mestu streljanja đaka i profesora pre 81. godine služen je i moleban.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Cerska bitka: Srpska pobeda koja se ne zaboravlja
prvi svetski rat, rat

Prvi svetski rat

19.08.2021. 07:58

Cerska bitka: Srpska pobeda koja se ne zaboravlja

U Tekerišu kod Loznice, obeležava se 107. godišnjica Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
16.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve