Svet
24.11.2017. 11:25
R.E.

VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U TURSKOJ: Tvrđava na dnu jezera stara 3.000 godina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tokom podvodnog iskopavanja u najvećem turskom jezeru Van, ronioci su uz pomoć arheologa otkrili tvrđavu staru 3.000 godina. Veruje se da je ovaj dvorac pod vodom izgrađen za vreme antičke civilizacije Urartu, između devetog i šestog veka pre nove ere. Ovo drevno kraljevstvo obuhvatalo je prostor današnje Turske, Jermenije i Irana.

Na osnovu vidljivog dela ruševina pretpostavlja se da su zidovi tvrđave visoki između tri i četiri metra, a deo su velike celine koja se prostire u jezeru na površini od kilometar.

"Mnoge civilizacije i narodi naseljavali oblast oko jezera Van. Nazivali su ga gornjim morem i verovali da krije mnogo misterija. Pravo je čudo naći tvrđavu pod vodom. Arheolozi će ispitati istoriju zamka, a onda dati informacije o tome", rekao je šef ronilačkog tima Tasin Džejlan i dodao da će nastaviti da istražuju tajne ovog jezera.

Inače, ovo nije prvo otkriće u turskom jezeru Van, starom 600.000 godina. Prošle godine u njemu su pronađeni stalagmiti na površini od 2.253 metara kvadratnih. Takođe, otkrivene su i olupine ruskog broda koji verovatno potiče iz 1948. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve