Vesti
13.03.2024. 12:57
Beta

U skladu sa odlukom suda

Vlada Kosova naložila da se manastiru Dečani vrati imovina

manastir, dečani
Izvor: Shutterstock

Vlada Kosova je naložila da se manastiru Dečani vrati imovina u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova.

Kako je objavio koha.net na sednici Vlade doneta je odluka da nadležne institucije Kosova obezbede ostvarivanje odluke Ustavnog suda Kosova iz maja 2016. godine koji je potvrdio vlasništvo manastira Dečani nad 24 hektara zemljišta.

U poslednjim izjavama zvaničnika Kosova zatražena je primena odluke, koja je, kako su preneli, glavna prepreka članstvu Kosova u Savetu Evrope.

I ambasadori "velike petorke" su nekoliko puta do sada tražili primenu odluke i da se "bez odlaganja izvrši potpuna implementacija zakonske registracije zemljišta Manastira Dečani".

Zaplet oko imovine manastira Visoki Dečani počeo je posle Drugog svetskog rata, kada je vlast manastiru oduzela 700 hektara zemlje. 

Država Srbija je 1997. godine vratila samo 24 hektara koji okružuju manastir, međutim, opština Dečani ne priznaje to kao imovinu manastira. 

Presuda da zemljište pripada manastiru Visoki Dečani doneta je 2012. godine, a potom je i 20. maja 2016. godine to potvrdio i kosovski Ustavni sud, ali do danas odluka suda nije sprovedena.

Prištinski mediji su proteklih dana objavili da je kosovska vlada pristala na primenu presude, jer je reč o odlučujućem uslovu za aplikaciju Kosova za članstvo u Savetu Evrope na Parlamentarnoj skupštini te institucije u aprilu.

Kosovo je u maju 2022. godine predalo zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

Ova institucija je od kosovskih vlasti tražila sprovođenje odluke Ustavnog suda o povraćaju zemlje manastiru Visoki Dečani, ali i da formiraju Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve