Vesti
26.12.2023. 10:19
R. E.

Odluka Vlade Srbije

Slobodno kretanje svih vozila sa KiM

1
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbija donela je odluku da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petar Petković je naglasio da će na svim graničnim i administrativnim prelazima biti postavljen disklejmer.

"Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244", navodi se u tekstu disklejmera, koji je preneo Tanjug.

Odluka će se primenjivati od 1. januara.

Petković je dodao da su na ovaj način zaštitili prava našeg naroda na Kosovu i Metohiji i omogućili slobodu kretanja.

"Nismo prešli crvene linije u očuvanju nacionalnog integriteta i suvereniteta", naveo je Petković.

Na istoj sednici Vlade doneta je obavezujuća odluka za sve - da nema prelaska crvenih linija.

"Na sednici Vlade usvojili smo posebnu odluku o principu, pristupu i stavu da se obavezuje i predsednik Srbije, kao i cela Vlada, da se jasno i nedvosmisleno drže naših crvenih linija u pregovorima i u dijalogu, da se apsolutno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet, kao što je činjeno i do sada", rekao je Petković.

Poručio je da je to važna i značajna odluka koja jasno i nedvosmisleno govori da nema priznanja KiM i nema članstva Kosova u UN, kao i organizacijama i agencijama sistema UN.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stiže još vojnika na Kosovo
Kosovo

Pojačanje

21.12.2023. 10:35

Stiže još vojnika na Kosovo

Nemačka će poslati dodatnih 200 vojnika na Kosovo i Metohiju, najavio je direktor Savetodavnog tima za veze NATO na KiM, brigadni general Ralf Hamerštajn.
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve