Vesti
20.03.2024. 20:30
Beta

Vlada Srbije

Konstituisana Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u "Ribnikaru"

ribnikar 20.03.2024.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Radna grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" je danas konstituisana, saopštila je vlada Srbije.

U saopštenju piše da su članovi Radne grupe danas održali konstitutivnu sednicu kojom je predsedavao pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić, koji je i predsednik tog tela.

Na sastanku u ministarstvu prosvete, za zamenika predsednika Radne grupe izabran je advokat iz Beograda,Ognjen Božović, a diskutovano je i o Poslovniku o radu, koji će biti usvojen do petka i kojim će biti definisane aktivnosti koje će se sprovoditi, dodaje se.

Istaknuto je da je zadatak Radne grupe da usmerava i usklađuje aktivnosti na uspostavljanju Memorijalnog centra, prenela je vlada Srbije.

Njen zadatak je "i da u odnosu na potrebe porodica žrtava zločina i šire zajednice, a na osnovu prethodnih konsultacija i dobijenih informacija, predloži konkretne mere koje bi trebalo preduzeti povodom uspostavljanja Memorijalnog centra i osmišljavanja komemoracija i programskih sadržaja".

Sastanku su prisustvovali i članovi multidisciplinarnog tima, inače stučnjaci iz različitih oblasti, a koji će, kako je navedeno, "sprovesti opsežne konsultacije s ciljem pripreme preporuka i predloga konkretnih mera radi uspostavljanja Memorijalnog centra, formulisanja uslova međunarodnog idejnog arhitetonskog konkursa za Memorijalni centar i izbor najboljeg rešenja".

Članovi Radne grupe su predstavnici ministarstva nadležnih za prosvetu, kulturu i javna ulaganja, grada Beograda i gradske opštine Vračar, vršilac dužnosti direktora Ogledne osnovne škole "Vladislav Ribnikar“, dva predstavnika porodica ubijenih.

Kako je saopšteno, članovi su i predstavnici ogranizacije Victim Support Europe, Viktimološkog društva i Instituta za pedagoška istraživanja.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Majka učenice iz škole Vladislav Ribnikar pisala direktoru
učionica, škola

"Roditelji su ogorčeni"

27.02.2024. 19:35

Majka učenice iz škole Vladislav Ribnikar pisala direktoru

Majka učenice beogradske osnovne škole "Vladislav Ribnikar", Gordana Gavrić uputila je pismo direktoru te škole, povodom obaveštenja da deca dođu na nastavu u "roze majcama" jer će biti organizovan dan borbe protiv nasilja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve