Vesti
17.05.2021. 15:22
Tanjug

"Ali i Zapadni Balkan"

Vučić: Evropska unija je umorna od proširenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će region pronaći neku novu energiju za proširenja EU, jer je, kako je rekao realna situacija takva da u EU postoji zamor od proširenja, ali i u regionu Zapadnog Balkana

"Ali posao svih nas da budemo na evropskom putu jer je to najbolje za sve u regionu", rekao je Vučić posle sastanka lidera regiona na Brdu kod Kranja rekao i odgovarajući na pitanja novinara, .

On je naveo da je ključno pitanje u vezi proširenja je da li će zemlje Zapadnog Balkana ući u EU u paketu ili ne i istakao da je Crna Gora ta koja insistira na "principu regate", odnosno na tome da prvi u EU uđu zemlje koje su naprednije na evropskom putu.

Vučić dodaje i da on nije za to, kao i da ne veruje da EU ozbiljno o tome razmišlja.

Samit Zaapdnog Balkana
Izvor: EPA / IGOR KUPLJENIK

"Ostavite sve nas koji smo nesavršeni, koliko problema imamo i šta sve nismo ispunili. I da smo sve ispunili i da smo sve uradili, napravili kompromis između Beograda i Prištine opet ne bismo bili u EU. To je jedno od ključnih pitanja u kojem niko ne govori jer je uvek lakše da prebacimo krivicu jedni na druge", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je zadovoljan poslednjim razgovorima u Briselu i da veruje da ćemo napredovati na evropskom putu.

"Da li će to biti dovoljno za dve ili pet godina kako danas stvari stoje nisam siguran. Za nas je važno da se potrudimo da rastemo što brže. Zadovoljan sam što smo sa Litvanijom imali najveću stopu rasta u prošloj godini, ove godine verujem da možemo da budemo u prve dve ili tri zemlje Evrope. To je za nas važno da brže sustižemo one koji su razvijeniji od nas, a sve drugo šta da radimo, ne možemo da se ubijemo", rekao je on.

Vučić je zaključio i da je iz tog razloga važno da postoji saradnja u regionu i da se razgovara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: Važno je da svi zajedno brinemo o regionu
Aleksandar Vučić

"Živimo zajedno"

14.05.2021. 11:42

Vučić: Važno je da svi zajedno brinemo o regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da se Srbija nalazi na evropskom putu, kao i da snažno i zdušno podržava sve druge tom putu.
Velika deoba

Famozni "non-pejper"

Bosna, Zapadni balkan, non paper
26.04.2021. 15:15

Velika deoba

Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
17.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve