Vesti
27.01.2024. 20:29
Beta

Svetosavska akademija

Vučić u Skoplju: "Srbija je izabrala slobodu, a ne podaništvo"

Aleksandar Vučić
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu uveče na Svetosavskoj akademiji u Skoplju da je "Srbija izabrala put slobode, suvereniteta i nezavisnosti".

"Naš put zavisi od našeg izbora - sloboda ili vazalstvo, suverenitet ili podaništvo.... Srbija je izabrala put slobode, suvereniteta i nezavisnosti. Srbija je vojno neutralna i to ljubomorno čuva", rekao je Vučić u govoru na svečanosti.

Predsednik Srbije je rekao da želi izgradnju boljih i bližih odnosa i da "Severna Makedonija prihvati bratsku ispruženu ruku".

"Mi bližih nemamo. Ne tražimo ništa, nikakve promene u Ustavu, samo očekujemo da prihvatite bratski ispruženu ruku", rekao je Vučić i dodao da su obe zemlje na istom putu ka Evropskoj uniji.

Predsednik Srbije je pozvao Severnu Makedoniju da učestvuje i sarađuje u projektu Ekspo 2027 u Beogradu.

"Nećemo vas nagovarati, samo molimo da čuvamo najbolje odnose i da ih nikad ne pokvarimo", dodao je Vučić koji je tokom govora pominjao Svetog Savu kao "najveštijeg diplomatu, utemeljitelja naučne misli, prosvetitelja i zakonopisca".

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Savu koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Pored Skoplja, svečana akademija je i u Beogradu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Brže preko granice sa Severnom Makedonijom
1

Prelaz Preševo-Tabanovci

16.01.2024. 12:58

Brže preko granice sa Severnom Makedonijom

Direktori carinskih administracija Srbije i Severne Makedonije, Branko Radujko i Stefan Bogoev, u Nišu su potpisali Protokol o sprovođenju Memoranduma o merama za unapređenje kretanja ljudi i robe, što će značajno olakšati i ubrzati promet preko zajedničke državne granice.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve