Vesti
08.09.2021. 19:28
R.E.

Obraćanje novinarima

Vučić najavio dolazak Merkelove, sastanak sa Erdoganom, otvaranje fabrike...

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Na konferenciji za novinare predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dolazak nemačke kancelarke Angele Merkel, 13.septembar, kao i još nekoliko važnih stvari za Srbiju.

"Imao sam čast i priliku da je kao premijer već jednom ugostim, a sada imam čast i priliku da je ugostim kao predsednik na kraju njenog mandata“, naglasio je on.

Vučić je, na konferenciji za štampu, kazao da ona dolazi još dok je kancelarka, a ne vršilac dužnosti i da je to jedna od njenih poslednjih poseta na toj funkciji , čime je čast još veća.

"Najviše vremena na Zapadnom Balkanu provešće u Srbiji. Imaće sastanke sa rukovodstvom Srbije, a iz regiona samo sa predstavnicima civilnog društva, dok će u Tirani imati sa svima iz regiona susret“, objasnio je on.

Vučić je rekao da želi da se zahvali Merkelovoj na svemu što je učinila za Zapadni Balkan i za Srbiju.

Predsednik je izjavio i da će se tokom septembra sastati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, te liderima Višegradske grupe.

"Posle imamo posetu Ursule fon der Lajen, a u međuvremenu američke i francuske senatore. Takođe, u međuvremenu, videćemo da li video ili ne, samit Otvoreni Balkan", rekao je Vučić.

Dodao je da će se već u nedelju sastati sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

 Vučić je izjavio i da je u ponedeljak napravljen mali napredak u razgovoru sa Prištinom na tehničkom nivou, po pitanju nestalih, ali da drugog napretka nije bilo, jer albanska strana ne želi nikakav razgovor.

"To je jedina dobra vest za nekoliko porodica, albanskih i srpskih koje će moći da sahrane svoje ubijene, kako priliči i da im odlaze na norme i moći bar da žale za svojima", kazao je Vučić u Palati Srbija.

Istakao je da je to sa čim albanska strana dolazi u Brisel uvredljivo za svakoga i da Albanci to dobro znaju.

Vučić je rekao da su razgovarali i sa predstanvicima OEBS -a o situaciji na jugu, u Preševu i Bujanovcu i poručio da će država dati sve od sebe da nastavi štampanje udžbenika na albanskom i za srednje škole, a ne samo za osnovnu.

"Želimo da uradimo sve što možmeo da deo Albanca uvedemo u sistem i kao policajce i lekare i sve druge državne institucije, ali tražićemo da se dobro zna kojoj državi pripadaju i oko toga nema cenjanja i niti oko toga može da bude polemike", poručio je Vučić.

"Srbija nije zainteresovana da ruši nezavisnost bilo koje zemlje u regionu, ne interesuju nas nikakvi ratovi ni sukobi, ne zato što smo slabi, već što smo dovoljno pametni da nas interesuje ekonomski prosperitet", poručio Aleksandar Vučić i istakao da Srbiju jedino zanima ekonomija, partnerstvo i saradnja sa tim državama.

"Mi ni na koji način ne smemo da oslabimo Srbiju, ne želimo ratove i sukobe, mi u tome nećeo da učestvujemo, jer znamo da bi nas to povuklo na dno", rekao je Vučić u obraćanju novinarima.

Govoreći o aktuelnom trenutku, Vučić je rekao da je još mnogo posla koji treba uraditi, jer agenda je, dodao je, izgradnja novih škola, novih bolnica, kliničkih centara, fabrika, puteva...

Najavio je da će u oktobru biti otvorena nova fabrika u Blacu, koja će zaposliti 75 žena, a potom i u Kraljevu.

On je još jednom čestitao mitropolitu Joanikiju na ustoličenju i izrazio nadu, da će, kako je rekao, "nasa prijateljska ibratska" Crna Gora moći da prevaziđe trenutnu situaciju.

Srbija, poručio je, ni na koji način neće uticati, osim ako možemo da pomognemo kao na primer tako što su imali veliki broj turista ove godine iz Srbije.

Da na takav način, kaže, zajedno učestvujemo u bržem ekonomskom razvoju naših zemalja, jer za tu saradnju ima još mnogo prostora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: Dobro da je vlada Crne Gore promenila odluku
Aleksandar Vučić

Ustoličenje Joanikija

05.09.2021. 10:32

Vučić: Dobro da je vlada Crne Gore promenila odluku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je dobro da je vlada Crne Gore promenila svoju odluku u vezi ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i čestitao crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću što je država pokazala da ima instrumente da može da sprovede što je nameravala.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve