Vesti
29.09.2023. 20:30
Beta

Aleksandar Vučić

Predsednik o izjavi Radoičića: "Tužilac će odlučiti da li će da ga goni"

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Milan Radoičić, koga je Priština optužila da je organizovao sukob grupe Srba sa Kosova i Metohije sa kosovskom policijom u selu Banjska, morati da se odazove srpskim organima.

"On će morati da se odazove zato što sam siguran da nadležni državni organi imaju razloga da postavljaju pitanja. A šta će biti odluka tužioca, da li će da ga goni i za koje krivično delo, to je pitanje za tužioca, ne za mene", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Kazao je da nije pročitao celu Radoičićevu izjavu, ali da jeste suštinu i da nije neočekivano to što je rekao.

"Ako je neko mislio da će on da beži i da se krije - neće. On i momci koji su u tome učestvovali se time ponose. Oni to gledaju na drugačiji način. Ja ne mislim da ima pravo bilo ko bilo koga da ubije, šta god mi o tome mislili i zato mislim da, kao i za neke druge stvari, moraće neka pitanja da se postavljaju", dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, na tužiocu je da utvrdi u čemu je tačno učestvovao Radoičić i da je to pitanje kojim treba da se bavi tužilaštvo.

"Znam sigurno da policija mora, na osnovu medijskih izveštaja, da prikupi određene informacije, zatim dolazi tužilac, pa tužilac dodatno traži prikupljanje obaveštenja i onda tužilac donosi odluku ide li na podizanje optužnog akta ili ne. I u skladu sa tim, hoće li biti optužnog akta za pet dana, ili za 50 dana, možemo da procenjujemo šta je to što tužilac, odnosno država, želi da zaključi iz celog procesa", kazao je Vučić.

Komentarišući to što je Radoičić rekao da događaji u selu Banjska nemaju veze sa zvaničnim Beogradom, Vučić je kazao da bi time Srbija "uništila svoju poziciju" da je bila umešana.

"Priča o tome kako je to oružje iz Srbije, pa šta ako je oružje iz Srbije? Znači kad naiđete na 10 puta više našeg oružja u Ukrajini, to onda znači da smo mi poveli rat u Ukrajini? Pa ne, nego gde će da nađu. Ništa ne razumem o čemu se tu radi, ali očigledno da je mnogima potrebno da naprave hajku protiv Srbije i da su mnogi želeli da Srbija bude kažnjena".

Ponovio je da Srbija ima "dokaze" i da će goniti "hladnokrvne ubice" Srba sa Kosova i Metohije u tom sukobu.

Doskorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je podneo ostavku na tu funkciju, potvrdio je da je bio sa grupom Srba sa Kosova i Metohije koja se kod sela Banjska sukobila sa kosovskom policijom.

Njegov advokat Goran Petronijević kazao je da smatra da nema mesta za vođenje bilo kakvih postupaka protiv Radoičića i ostalih Srba, kao i da na njihovoj strani "nema apsolutno nikakve odgovornosti".

U sukobu Srba sa Kosova i Metohije sa kosovskom policijom u nedelju, 24. septembra u selu Banjska, ubijen je policajac, kosovski Albanac, i najmanje troje Srba.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Banjska: Čiji je scenario?
kosovo banjska EPA 26.09.2023.

Nemiri na Kosovu

29.09.2023. 15:01

Banjska: Čiji je scenario?

Svega ovoga ne bi bilo da je formirana Zajednica srpskih opština.
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve