Vesti
10.01.2024. 11:36
Beta

"Imamo svoju politiku"

Vučić u poseti Ruskom domu: "Srbija nije ničiji proksi"

1
Izvor: ATAIMAGES / Amir Hamzagic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Ruski dom u Beogradu i tom prilikom je izjavio da dve zemlje imaju dobre odnose.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je razočaran izjavom britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona koji je nazvao Srbiju "proksijem Rusije".

Dodao je da je Srbija nezavisna zemlja i nije proksi ni Rusije, ni Amerike, ni Britanije, ni Nemačke, niti bilo koga drugog, već se diči svojom samostalnošću.

"Tu je priča da ćemo mi da sprovodimo destabilizaciju regiona. Meni se čini da mnogi drugi na tome rade uz svesrdnu pomoć onih faktora koji nam dele lekcije. Mnogima smetate kad želite da imate svoju politiku, ona nije poslušnička i nastavićemo da vodimo samostalnu politiku i po pitanju Ruske federacije, i po pitanju drugih", rekao je Vučić.

Izjavio je i da se svi u svetu i u regionu "naoružavaju do zuba" i da Srbija ne sme da zaostaje u tom pogledu.

"Svi se naoružavaju do zuba. Naoružavaju se i u regionu i naše je da ne zaostajemo. Sve što mogu da vam kažem je da mi ne zaostajemo", rekao je Vučić i dodao da će uskoro i javnost moći da se uveri u to.

Vučića su dočekali direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i upoznali ga sa istorijatom Ruskog doma u Beogradu. Tom prilikom istaknuto je da je osnivanje Ruskog doma podržao Aleksandar Prvi Karađorđević 1933. godine.

Vučić je rekao da Srbi i Rusi imaju tradiconalne prijateljske i bratske odnose, istakavši da "ni u teškiim vremenima nismo pogazili svoj obraz".

On je naveo da je Srbija verovatno jedina zemlja u Evropi u kojoj se slobodno mogu gledati ruski, ukrajinski, briselski, američki u drugi televizijski kanali.

Takođe je naveo da ima lični odnos prema Rusiji jer mu je otac "iskreni rusofil", dok se on još seća ruskih crtanih filmova, nabrojavši neke od njih, kao i da je vaspitavan na delima Fjodora Dostojevskog za kojeg je rekao je najbolji pisac na svetu.

Vučić je naveo da ga ne zanima kako će se tumačiti njegova poseta Ruskom domu, dodavši da je pobedio sa ubedljivom razlikom na izborama, kao i da nema razloga da brine o svakom komentaru iz sveta, pomenuvši neke od evropskih posmatrača na nedavnim izborima koji su kritikovali ovdašnju vlast.

Ruski ambasador Aleksandar Bocan Harečenko izjavio je da se u Moskvi zna za ovaj dolazak Vučića u Ruski dom, napomenuvši da je do toga došlo na inicijativu predsednika Srbije, koja je "iz srca i duše".

On je, govoreći o odnosima Srbije i Rusije, naveo da u njima nema prepreka, da je ruska strana veoma zadovoljna i da je u posledje vreme dosta urađeno i na ekonomskom, privrednom planu.

Predsedniku Srbije je uručena i članska karta biblioteke Ruskog doma, koja ima 75.000 knjiga.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putin pisao Vučiću
1

"Praznici nam stižu"

25.12.2023. 10:36

Putin pisao Vučiću

Predsednik Rusije Vladimir Putin poslao je pismo Aleksandru Vučiću.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve