Vesti
07.04.2019. 13:50
Večernje novosti

Vulin: Razgraničenje je najbolje rešenje za Kosovo i to što pre

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да се залаже за разграничење са косовским Албанцима, и то што пре, јер kako kaže, када утврдимо где је линијa моћи ћемо и да је бранимо.

Vulin je istakao da je u pitanju njegov lični stav o načinu rešavanju kosovskog pitanja, a ne stav predsednika Srbije, Vlade ili Skupštine, rekao je u intervjuu za "Večernje Новости".

"Nesporan je zločin koji je učinjen prema našoj zemlji i narodu, ali sada je na nama da li ćemo imati hrabrosti i snage da se već jednom okupimo, ujedinimo i pokušamo da rešimo srpsko nacionalno pitanje. Velika Albanija dolazi, a pitanje je da li ćemo sad da je zaustavimo ili da je čekamo u Centralnoj Srbiji. "Velika Albanija" se već formirala, samo je pitanje koliko delova drugih država će zahvatiti. Ulaskom Severne Makedonije u NATO svi Albanci, sa izuzetkom dve opštine u Centralnoj Srbiji, živeće u jedinstvenom bezbednosnom i političkom prostoru u okviru NATO. A životom svih Albanaca rukovodi se iz Tirane", naveo je on.

Govoreći o razgraničenju, Vulin kaže da bi u slučaju takvog rešenja ono moralo da bude potvrđeno na referendumu.

"Neke velike sile bi to podržale, neke ne bi, a na nama je da učestvujemo u toj utakmici", kaže Vulin.

Povodom kontraargumenta ideji razgraničenja da bi time u budućoj kosovskoj državi ostao veći deo Srba nego što ih živi na severu, Vulin kaže: "Nisam nacrtao granicu, samo želim da se odvojim od Šiptara".

"Verujem da je to najbolje rešenje. Ako bismo se razdvojili od Šiptara, nakon sporazuma bismo imali više mogućnosti da pomognemo Srbima koji žive u većinskim šiptarskom prostoru nego što imamo sada i u većinskom srpskom prostoru na KiM. Konflikt sa kosovskim Albancima nije i ne može da bude zamrznut, ali što se  pre se otkinemo od Šiptara, pre ćemo početi da živimo. Ako nećemo, pa - srećno nam celovito i nezavisno Kosovo", naglašava Vulin.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve