Vesti
24.08.2023. 19:05
R. E.

Stop Jovani Marović

Crna Gora zatražila objašnjenje za zabranu ulaska bivšoj ministarki u Srbiju

Crna Gora
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore zatražilo je od nadležnih organa Srbije obrazloženje odluke kojom je bivšoj ministarki evropskih poslova u Vladi Crne Gore Jovani Marović zabranjen ulazak u tu državu 23. avgusta.

Jovani Marović je nakon sletanja na Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu zabranjeno da uđe u Srbiju zbog, kako je kazala za Radio Slobodna Evropa, "zaštite bezbednosti Republike Srbije i njenih građana".

"Po saznanju da je Marovićevoj odbijen ulazak u Srbiju, stupili smo u kontakt sa njom, dok je Ambasada Crne Gore u Beogradu, preduzela odgovarajuće mere u cilju povraćaja ličnih dokumenata i omogućila njen povratak u Crnu Goru iste večeri", kazali su iz Ministarstva inostranih poslova, kojim rukovodi Dritan Abazović, premijer u tehničkom mandatu.

Kako navode, uvereni su da se sa ovakvom praksom neće nastaviti jer otežava dalji razvoj dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić poručio je da učestali neodgovorni i nezreli potezi narušavaju imidž Srbije i nanose štetu međudržavnim odnosima.

"Ponižavate snagu sopstvene države ako su joj pretnja nevladine aktivistkinje i sportistkinje".

Marović je u novembru prošle godine podnela ostavku na mesto potpredsjednice Vlade i ministarke za evropske poslove nakon što je njen resor izvršio analizu o prednostima i manama učešća Crne Gore u inicijativi Otvoreni Balkan u kojoj je iznela kritike po tom pitanju.

Kao razlog ostavke navela je da joj prilike u Crnoj Gori nisu omogućavale ubrzanje evropskog puta.

Vladi Dritana Abazovića, u kojoj je Marović pokrivala funkcije potpredsednice i ministarke evropskih poslova, 20. avgusta 2022. izglasano je nepoverenje u Skupštini Crne Gore.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
20°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve