Vesti
06.02.2024. 23:16
Beta

Očekivano

Zakazana vanredna sednica SB UN o Kosovu

Ujedinjene nacije
Izvor: Shutterstock

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu biće na zahtev Srbije održana u četvrtak, prenela je RTS pozivajući se na ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića.

Sednica će početi u 21:00 po srednjeevropskom vremenu.

RTS kaže da još nije poznato da li će sednica biti otvorena za javnost ili ne.

Srbija je zahtev za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog stanja na Kosovu u ponedeljak predala misiji Gvajane koja sada predsedava tim telom.

U zahtevu je ukazano da je stanje na Kosovu "u oštroj suprotnosti s Poveljom UN i Rezolucijom SB UN 1244" i što zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

Tu takođe piše da je "u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija takozvanog rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima".

"Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinar na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora, što je trenutno u toku", piše u dokumentu.
 

Ministar Dačić je rekao da je Srbija predala zahtev za hitnu sednicu SB UN "zbog opšte situacije na Kosovu, terora nad Srbima, pokušaja ukidanja dinara i svega što predstavlja kršenje Rezolucije 1244 i drugih međunarodnih dokumenata".

Podnošenje zahteva za održavanje hitne sednice SB UN o situaciji na Kosovu u petak je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je izrazio uverenje da će članice tog tela podržati taj zahtev.

Rekao je i da će najvišim zvaničnicima svih članica Evropske unije i same EU, kao i predsednicima i premijerima svih članica SB UN, uključujući Rusiju i Kinu, poslati pisma da bi im ukazao na kršenja normi međunarodnog prava i na "eskalatorne poteze" kosovske vlade otkako je na njenom čelu Aljbin Kurti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve