Vesti
02.08.2022. 11:02
Beta

Ivica Dačić

Zašto SPS slavi 2. avgust?

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da će SPS naredne godine proslaviti 120 godina od osnivanja, jer potiče od Srpske socijaldemokratske partije koja je 1903. godine osnovana kao prva stranka koja je imala reč socijalistička u svom nazivu.

Dačić je prilikom polaganja venca na zgradu u Ulici Braće Jugovića 16 u Beogradu, u kojoj je 2. avgusta 1903. godine održan osnivački kongres Srpske socijaldemokratske partije, rekao da će SPS od ove godine pored 17. jula kao datuma svog osnivanja, slaviti i 2. avgust.

On je istakao da ta partija ubuduće "želi da posveti više pažnje svojim političkim precima", jer se do sada uglavnom govorilo "o periodu transformacije" Saveza komunista Jugoslavije u SPS.

"Istorijski gledano SPS je nastao na današnji dan kada je održan osnivački kongres Socijaldemokratske partije", rekao je Dačić i dodao da je ta stranka bila deo Druge internacionale, da se borila za radnička prava i bila "na udaru tadašnjeg režima".

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

On je naveo da je Socijaldemokratska partija promenila ime u Socijalističku radničku partiju Jugoslavije, a od 1920. godine u Komunističku partiju, dok je od 1990. godine Savez komunista Jugoslavije postao SPS.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ivica Dačić o SNS, izborima, Slobodanu Miloševiću...
Ivica Dačić

Predsednik SPS

28.06.2022. 10:29

Ivica Dačić o SNS, izborima, Slobodanu Miloševiću...

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da su oni spremni da nastave saradnju sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i da je njegovo jedino pitanje "na koji način najbolje može da pomogne", jer je SNS osvojio najveći broj glasova.
Close
Vremenska prognoza
light rain
20°C
18.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve