Vesti
22.03.2024. 17:35
R.E.

Završena poseta

Šta je sve Dačić radio u Moskvi

1
Izvor: BETA/MSP SRBIJE / STR

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić završio je danas posetu Moskvi, gde je boravio na poziv ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

Njih dvojica su se sastali u vili Spiridonovki, gde su razgovarali o ekonomskoj, političkoj i drugim oblicima saradnje, situaciji na KiM, Balkanu, ali i u čitavom svetu. Dačić je takođe Lavrovu čestitao 74. rođendan i uručio mu poklon.

Srpski šef diplomatije je rekao da je održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na KiM i dalje pod znakom pitanja.

"Postoje najave zapadnih zemalja koje poručuju da ne dolazimo bespotrebno jer sednice verovatno neće biti. To znači da bi mogle da iniciraju glasanje o proceduri. Zanimljivo je da neće da iniciraju sada, već neposredno pred sednicu. Da li su to međusobne žaoke koje upućuju jedni drugima mi ne možemo da znamo, ali ćemo se svakako pripremiti za sednicu", rekao je Dačić.

1
Izvor: BETA/MSP SRBIJE / STR

On je Lavrovu zahvalio na čvrstom stavu Rusije kada je reč o južnoj srpskoj pokrajini. Odnosi dveju zemalja zasnivaju se i na visokom nivou međusobnog poverenja između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, istakao je Dačić i ocenio da je potrebno produžiti ugovor o gasu koji traje do 2025. godine.

1
Izvor: BETA/MSP SRBIJE / STR

Usledio je sastanak sa ministrom ekonomskog razvoja Ruske Federacije i kopredsedavajućim ruskog dela Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Maksimom Rešetnjikovom. Dogovoreno je da sednica Komiteta bude održana na jesen u Moskvi. Dačić je dodao da je dogovoreno i da Rešetnjikov tokom juna dođe u Srbiju kako bi bile obavljene pripreme za održavanje sastanka komiteta, koji se nije sastao od 2021. godine, i kako bi se videlo u kojim sve oblastima Srbija I Rusija mogu da rade kako bi unapredile međusobnu saradnju, pre svega u energetskom sektoru, kao i saradnju vezanu za železnice. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dačić posle konsultacija sa Vučićem...
1

SPS - SNS

04.03.2024. 15:34

Dačić posle konsultacija sa Vučićem...

Nosilac liste "Ivica Dačić - premijer Srbije", predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je posle konsultacija o formiranju nove vlade sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je ta lista spremna za nastavak saradnje sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i da će učestvovati u formiranju parlamentarne većine na republičkom nivou.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve