Vesti
10.02.2023. 19:15
Marko R. Petrović

U potrazi za Kvonom

Zbog čega se odbegli kriptomilijarder krije u Srbiji

kriptovalute, bitkoini, haker
Izvor: Shutterstock

Tim južnokorejskih istražitelja boravio je prošle nedelje u Srbiji u potrazi za odbeglim kriptomilijarderom Kvonom Dohjungom, poznatijim kao Do Kvon, koji je optužen za prevaru tešku više desetina milijardi američkih dolara!

Kvon, naime, stoji iza kriptovalute "luna“, čija je propast "izbrisala“ ulaganja vredna između 40 i 60 milijardi dolara, što je najveća šteta u kriptosvetu.

Iz kancelarije tužioca u Seulu potvrdili su južnokorejskim medijima da su u Beogradu boravili Dan Sunghan, direktor odeljenja za finansijski kriminal u kancelariji tužioca, i Li Jihjung, direktor sektora za međunarodni kriminal u Ministarstvu pravde.

Južnokorejski "Čosun medija“ ranije je objavio kako južnokorejska obaveštajna služba ima informacija da se Kvon nalazi u Srbiji. Kako navodi taj medij, trenutno ne postoji sporazum o ekstradiciji između Južne Koreje i Srbije, zbog čega je Kvon izabrao Srbiju za skrovište.

Kvon je optužen za kršenje zakona o tržištu kapitala u vezi sa propašću kriptosistema "Tera klasik“, koji je odneo oko 60 milijardi dolara ulaganja, navodi "Kointelegraf“. Kvon je osnovao "Teru klasik“, koja je kreirala kriptovalutu "luna“. Pored "lune“, "Tera“ je imala i takozvani stejblkoin "terausd“, koji je trebalo da bude pokriven američkim dolarima. Međutim, kada je "luna“ propala, ispostavilo se da "terausd“ nije u dovoljnoj meri pokriven standardnom valutom pa je za kratko vreme maja 2022. godine pao sa vrednosti od 116 dolara za jedan "terausd“ na nulu.

Samo u Južnoj Koreji više od četvrt miliona ulagača bilo je pogođeno ovim padom. Mnogi od njih tvrde da su ostali bez životne ušteđevine.

Kvon, koji je inače bio poznat po svojim komentarima na Twitteru, nestao je sa društvenih mreža sredinom decembra. Njegovo poslednje oglašavanje bilo je 11. decembra.

Tri dana kasnije, prema informacijama kojima raspolažu južnokorejske vlasti, Kvon se prijavio na adresi u Srbiji.

A onda se odjednom, iznenada, ponovo vratio na Twitter, odgovarajući na tvit u kojem pitaju da li je vratio ukradeni novac.

"Twitter je dobro mesto za glasine, ali je loše mesto da dobijete činjenice. Nisam ukrao nikakav novac i nikada nisam imao ’tajne isplate novca’ – rado se bavim konkretnim optužbama. U svakom slučaju, prijatan dan vam želim“, napisao je Kvon 31. januara.
 

Tridesetjednogodišnji kriptomilijarder iz Južne Koreje prethodno je živeo u Singapuru. Međutim, kada je Interpol za njim raspisao "crvenu poternicu“, koja obavezuje svih 195 članica ove organizacije da ga uhapse, Do Kvon je samo išetao iz svog singapurskog doma, uhvatio prvi let za Dubai, odakle je sam produžio za Beograd gde je, prema tvrdnji južnokorejskih medija, prijavio boravište lokalnim vlastima.

Nema sumnje da se prethodno dobro obavestio o tome da Srbija i Južna Koreja nemaju sporazum o ekstradiciji.

Korejski mediji, takođe, spekulišu da bi Kvon, na osnovu toga što je prijavio boravak u Srbiji, mogao da se žali na eventualni zahtev za ekstradiciju koji prema njihovim saznanjima južnokorejsko Ministarstvo pravde priprema.

U tom slučaju njegov povratak u Južnu Koreju mogao bi da bude prolongiran godinama. Kvon, naime, insistira da je proces protiv njega politički.

U međuvremenu, vlasti u Seulu poništile su Kvonov južnokorejski pasoš, što znači da je njemu, teoretski, onemogućeno da napusti lokaciju na kojoj se trenutno nalazi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Majkrosoft kupuje udeo u Londonskoj berzi
Majkrosoft

Četiri odsto

14.12.2022. 15:05

Majkrosoft kupuje udeo u Londonskoj berzi

U dogovoru koji odražava sve veću simbiozu velikih tehnoloških kompanija i finansijskih tržišta, Majkrosoft je pristao da kupi udeo u Londonskoj berzi u okviru 10-godišnjeg partnerstva za premeštanje podataka operatera berze u oblak (cloud).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve