Vesti
02.01.2023. 07:10
R.E.

Izdvajamo za vas

Zbog ovih intervjua ste nas čitali u 2022. godini - II deo

Novine
Izvor: Shutterstock

Iz drugačijeg ugla bio je moto koji smo sledili i tokom 2022. godine. Bili smo informativni, precizni, drugačiji, brzi... Ali tačnost nikada nismo žrtvovali zarad brzine. Ekipa "Ekspresa" je, tokom cele prošle godine, dala sve od sebe vam pruži vesti iza vesti, sagovornike koji se nisu ustručavali da govore na najrazličitije teme, ali i ekskluzivne intervjue po kojima ćete nas pamtiti.

Ekskluzivni sagovornici i razgovori sa njima su upravo ono na šta smo najponosniji kada se osvrnemo na 2022. godinu. Zbog toga u nastavku, za vas, izdvajamo intervjue koji su obeležili 2022. godinu. Podsetimo se još jednom ljudi i njihovih reči o kojima ste čitali i pričali. 

Petar Božović: "Rat Rusije i Ukrajine ne postoji"

Ako se za nekoga može reći da je istinska glumačka legenda koja uživa nepodeljene simpatije u javnosti već decenijama, onda je to svakako Petar Božović. Glumački bard je svojim brojnim ulogama obogatio i oplemenio nekadašnju jugoslovensku i današnju srpsku umetničku scenu.

Uvek je bio svoj i sledio je svoj umetnički put. Kao neko čije se mišljenje ceni i uvažava, Petar Božović se nikada nije libio da iznese svoje stavove u vezi sa mnogim segmentima našeg društva i današnjice. U intervjuu za nedeljnik "Ekspres“ legendarni glumac govori o budućim profesionalnim planovima, komentariše odnose Srbije i Crne Gore, kao i rat u Ukrajini, ali i kao veliki ljubitelj fudbala procenjuje dokle Srbija može da stigne na jesen na Svetskom prvenstvu u Kataru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ekspres (@ekspres_nedeljnik)

Den Tana: "Od fudbala do Holivuda"

Dok govori o svojim prijateljima, osećate se kao da šetate Bulevarom slavnih i čitate imena ispisana na zvezdama holivudskog pločnika. Kada priča o gostima svog restorana u Los Anđelesu, imate utisak kao da je reč o nekom ogromnom filmskom studiju, a ne o nevelikom mestu na kojem se služi italijanska kuhinja.

Ali, o bilo čemu da govori – od svojih filmskih uloga, preko producentskog biznisa, prijateljima iz Srbije i celog sveta, njegov ton je veseo, opušten, često uz šale i smeh, sa puno ljubavi prema životu. Međutim, o jednoj temi priča sa najviše strasti – o fudbalu.

Zato smo intervju sa Den Tanom započeli upravo razgovorom o nastupu reprezentacije Srbije u Kataru. Zamolili smo ga da nam prenese svoj stav, naročito s obzirom na to da je imao priliku da igru "orlova“ gleda uživo u Dohi.

Suzana Grubješić: "Evropska unija je dostižna, ali ne tako blizu"

Koliko smo danas istinski blizu Evropskoj uniji, razgovaramo sa gospođom Suzanom Grubješić, kredibilnom osobom za odgovore na tako važna pitanja.

Gospođa Grubješić je danas potpredsednica Centra za spoljnu politiku. Pre toga prešla je zanimljivu političku rutu. Bila je potpredsednica vlade za evropske integracije. Od 1996. do 1997. bila je menadžer projekata u Evropskom pokretu u Srbiji. Od 2017. godine bila je na funkciji generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji.

Ljubivoje Ršumović: "Ja sam mačor u rerni"

"Od zdravog smeha – do zdrave pameti“, piše u opisu nove knjige Ljubivoja Ršumovića "Fazoni i fore 4“, ali se to može reći i za većinu onoga što je uvaženi književnik do sada napisao. A toga nije malo.

Objavio je gotovo stotinu knjiga, koje su prevedene na više jezika, autor je tri školska udžbenika, ali i kultnih dečjih televizijskih emisija "Fazoni i fore“, "Dvogled”, "Hiljadu zašto“…

I to nije sve. Ljubivoje Ršumović je i jedan od osnivača Odbora za zaštitu prava deteta Srbije, pri organizaciji "Prijatelji dece Srbije“, zatim Zadužbine Dositeja Obradovića, kao i neprofitne organizacije Fondacija "Ršum". U Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat” u Beogradu nalazi se legat ovog neumornog umetnika, čije stihove deca vole i lako pamte, kao i njegov lik – uvek sa brkovima i uvek sa osmehom.

Takav je Ršum i uživo. Prijatan i nakon samo nekoliko minuta razgovora imate utisak kao da se odavno znate.

Demistifikacija grupe Laibach uz Ivana Novaka i Teodora Lorenčića

 

Za duže od četiri decenije postojanja Laibach je održao više od 1.000 koncerata širom planete, u 293 grada i 45 država. Objavili su 36 albuma i prodali više od milion nosača zvuka. To je jedini strani bend koji je nastupao u Severnoj Koreji, a prvi balkanski koji se pojavio na MTV-ju. O njima su napisane doktorske disertacije, pripisivani su im epiteti "najkontroverzniji“ i "najopasniji“ bend na svetu, bili su čak i zabranjeni u vlastitoj zemlji – Jugoslaviji.

Laibach je pokriven istim velom mistike kao i kada se tek pojavio pre četrdesetak godina u Sloveniji, a deo te mistike pokušali smo da razotkrijemo u razgovoru sa Ivanom Novakom i Teodorom Lorenčićem, koji su bili među osnivačima benda davne 1980. godine. 

Neven Cvetićanin o ratu u Ukrajini, Kosovu, položaju Srbije u svetu...

Dr Neven Cvetićanin, predsednik Foruma za strateške studije (FORST) i viši naučni saradnik na Institutu društvenih nauka, ocenio je nedavno kako sadašnji rat koji bukti na tlu Evrope između Rusije i Ukrajine, treba posmatrati pre svega iz perspektive budućeg mira i onoga šta on donosi.

U razgovoru za "Ekspres“ dr Cvetićanin iznosi da je zaista u ovom momentu teško imati potpunu predstavu o nekom budućem miru nakon tog rata, budući da mu u ovom momentu nismo ni blizu.

Intervju Petar Radenković: "Od fudbalskog disidenta do najboljeg golmana na svetu"

Sigurno znate ko je Franc Bekenbauer. Znate, takođe, i da je njegov nadimak Kajzer Franc (Car Franc). Ali, verovatno ne znate zašto je on dobio baš taj nadimak, a ne na primer Kenig (Kralj)? Zato što je u tom trenutku na fudbalskoj sceni Nemačke već postojao Kenig Radi (Kralj Radi)!

Pravo ime Keniga Radija je Petar Radenković. Rođen je u Beogradu 1934. godine, ali je za širu javnost na ovom prostoru gotovo anoniman. Istovremeno, u Nemačkoj je zvezda u pravom smislu te reči. 

Ukoliko niste, obavezno pročitajte intervju koji spada u red onih na koje smo najponosniji. 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Miljenko Jergović: Nije časno ćutati ako ste u manjini
Miljenko Jergović

Intervju

19.03.2022. 06:05

Miljenko Jergović: Nije časno ćutati ako ste u manjini

Bosanskohercegovački i hrvatski pisac Miljenko Jergović bio je gost Beograda nakon što je objavljena njegova nova knjiga "Trojica za Kartal – Sarajevski Marlboro remastered“, koju je u Srbiji objavila izdavačka kuća "Booka“. Reč je o starim temama i motivima koji su sada obrađeni u sasvim novim pričama. Odakle potreba za tim?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve