Vesti
20.02.2024. 17:30
Beta

Dan maternjeg jezika

Znate li koliko je jezika manjina u službenoj upotrebi u Srbiji

1
Izvor: Shutterstock

Sutra, 21. februara, obeležava se Međunarodni dan maternjeg jezika.

Povodom obeležavanja tog dana Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je saopštilo da je u Srbiji u službenoj upotrebi, osim srpskog, još 12 jezika nacionalnih manjina, a da je na osam manjinskih jezika obezbeđeno celokupno obrazovanje.

U saopštenju Ministarstvo podseća se i da su vlaški i romski jezik u službenoj upotrebi u pojedinim naseljenim mestima.

Ističe se da je Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima Saveta Evrope, kao i da pravo na upotrebu maternjeg jezika za manjine garantuje i Ustav.

"Ratifikacijom ovog međunarodnopravnog akta, posvećenog zaštiti i unapređenju manjinskih jezika, naša država se obavezala da štiti sve jezike kojima se služe pripadnici nacionalnih manjina i to u obrazovanju, medijima, upravnim i sudskim postupcima, ekonomskom, društvenom i kulturnom životu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Srbija obezbeđuje, osim na srpskom jeziku, celokupno obrazovanje na maternjem jeziku na još osam jezika - albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku.

"Osim toga, još osam jezika se izučava u okviru nastavnog predmeta 'Maternji jezik' sa elementima nacionalne kulture: bunjevački, vlaški, makedonski, nemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik. Oko 60.000 dece pohađa nastavu na manjinskim jezicima na svim nivoima obrazovanja", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da se pravo na informisanje na jeziku nacionalnih manjina ostvaruje u štampanim i elektronskim medijima, kao i da se na manjinskim jezicima izdaju novine, časopisi, publikacije i zbornici.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve