Kalabrija i Limnos – slikovite riznice istorije i kulture Italije i Grčke

Kalabrija i Limnos – slikovite riznice istorije i kulture Italije i Grčke

Kalabrija


Italija je zemlja koja je prepuna neotkrivenih turističkih dragulja, koji poslednjih godina doživljavaju svoju punu ekspanziju, a upravo jedan od takvih je Kalabrija, južna italijanska pokrajina, smeštena na samom jugu Apeninskog poluostrva. Na istoku i jugu izlazi na Jonsko more, na zapadu na Tirensko, dok je od ostrva Sicilija deli samo Mesinski moreuz. Planine u zaleđu štite obalu od hladnoće sa severa, što ovu regiju čini idealnom za uživanje u prijatnoj mediteranskoj klimi.

Kalabrija je nekada bila stecište avanturista, a danas predstavlja raj za odmor u okruženju očuvane prirode. Regija predstavlja jedinstvenu mešavinu različitih etničkih grupa, tradicija, dijalekata, folklora, umetnosti i originalne gastronomije, zbog čega predstavlja idealnu destinaciju za ljubitelje putovanja i otkrivanja novih kultura. Posebnu čar Kalabriji pruža obala Tirenskog mora, koja je zbog svoje lepote dobila naziv obala Bogova (Costa degli Dei).

Ljubiteljima istorije, ali i šarma italijanskog juga, boravak u Kalabriji pruža mogućnost da posete i neke od najzanimljivijih gradova. Kalabrija je podeljena na 5 okruga, odnosno provincija, sa istoimenim gradovima kao upravnim središtima: Vibo Valencija, Katancaro, Kozenca, Krotone i Ređo di Kalabrija. Katancaro je grad u kom se nalazi jedan od najviših evropskih mostova, kao i ostaci zamka iz normanskog doba, Ređo di Kalabrija predstavlja najstariji i najveći grad Kalabrije, čuven po Nacionalnom Muzeju Velike Grčke (Museo Nazionale della Magna Grecia), Kozenca je sedište Univerziteta i „muzej na otvorenom”. Na Tirenskoj obali se lepotom i slikovitošću izdvajaju i Scila, Paola, Skalea, Tropea, Pico, dok na Jonskoj obali pažnju privlače Skvilanče, Soverato, Badolato, Sibari i mnoga druga istorijski značajna mesta.

Za ljubitelje letovanja i uživanja u grčkoj tradiciji i moru, vulkansko ostrvo Limnos predstavlja idealan izbor. Nalazi se u severnom delu Egejskog mora, smešteno na pola puta između poluostrva Halkidiki i turske obale. Zbog istorije bogate brojnim ratovima i pokoravanjima, na Limnosu su vidljivi tragovi brojnih civilizacija, od Tračana, Grka i Persijanaca, preko Rimljana i Venecijanaca, pa sve do Turaka.

Limnos

Limnos

Limnos krase zaklonjeni zalivi, dugačke plaže i panorama vulkanskih stena ukrašena malim brdima i tradicionalnim selima sa živopisnim kamenim kućicama. Ostrvo obiluje voćnjacima od kojih stanovništvo pravi lokalne proizvode visokog kvaliteta i jedinstvenih ukusa , kao što je čuveno vino „Muskat sa Lemnosa“. Takođe, jedan od specijaliteta sa Limnosa su: kalithaki (mala korpa), vrsta belog sira koji se suši u prirodi u malim pletenim korpicama i melichloro (u prevodu – mekani sir boje meda). Ukusan med od majčine dušice i sveža jela od ribe su jedan od najvećih poklona prirode na Limnosu. Jedna od tajni ostrva Limnos je i „Ammothines“ pustinja, jedina pustinja u Evropi.

Glavno i najveće mesto na ostrvu je Mirina koju krasi tradicionalan izgled, popločane ulice, stare kamene palate, promenada uz more sa mnogobrojnim tavernama, kao i impresivni zamak iz Vizantijskog perioda, smešten na malom poluostrvu odakle se pruža izuzetan pogled na ceo grad. Jedno od najlepših mesta na Limnosu je Plati, udaljeno 2 km južno od Mirine. Smešteno je na padini iznad duge peščane plaže i kristalno čistog mora, a poznato je po velikom izboru sportova i zabave na vodi, kao i brojnim restoranima u kojima se služe lokalni specijaliteti. Agios Ioanis je malo ribarsko mesto, udaljeno 6 km od Mirine. Smešteno je na obrocima planine Sveti Atanasije, a poznato je po širokoj peščano – šljunkovitoj plaži i uzgoju smokvi i badema.

Ne propustite upoznavanje sa novim kulturama i pejzažima od kojih zastaje dah, bilo da se opredelite za italijanski dragulj Kalabriju, ili slikovito grčko ostrvo Limnos. U tome će vam pomoći turistička agencija Odeon World Travel, koja u svojoj ponudi ima izuzetne aranžmane za ove destinacije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar