KUHINJA PORTUGALA: Riba i vino

KUHINJA PORTUGALA: Riba i vino


Većina Portugalaca je uverena da je njihova kuhinja najbolja na svetu. Možda se ne biste složili sa tim – mada bi vam sledila duga rasprava ako biste izrazili suprotno mišljenje – ali, u svom najboljem obliku, portugalska hrana spaja lokalno uzgajane sastojke, naročito ribu, morske plodove, svinjetinu i divljač, sa jednostavnom pripremom koja dozvoljava aromama da dođu do izražaja. Ima regionalnih varijacija, ali ne toliko koliko biste pomislili, zapravo, mnoga naizgled regionalna jela se pojavljuju na menijima širom zemlje.

Sveža riba i morski plodovi su prisutni na praktično svakom meniju, a naročito bakalar, koji je opsesija Portugalaca od početka 16. veka, kada su njihovi ribarski brodovi došli do Njufaundlenda. Najdramatičniji uticaj je iz doba otkrića, kada su mnogi začini postali popularni, poput korijandera, peršuna, kima, ruzmarina, karija, belog luka i cimeta.

Čuveni portugalski istraživači su proteklih vekova putovali svetom, donoseći specijalitete iz inostranstva. Od Južne Amerike do Afrike i Azije, Portugalci su inkorporirali ideje i elemente iz svojih kolonija u nacionalnu kuhinju. Portugalsko nacionalno piće, vino, je takođe doneto iz drugih zemalja, a potom je postalo popularno i tradicionalno.

Bacalhau

Usoljeni bakalar je definitivno jedno od najpopularnijih i najpoznatijih jela u portugalskoj kuhinji. Suši se i usoli i potom servira uz razne priloge. Kaže se da možete spremiti drugačije jelo od bakalara svakoga dana u godini.

Cozido à Portuguesa

Mnogi smatraju portugalski kuvani gulaš najtradicionalnijim jelom od svih, iako ima svoje varijante širom zemlje. Sastojci su obično: govedina, svinjetina, piletina i kobasice, sa pasuljem, žutim graškom, krompirom, repom, kupusom, šargarepom i pirinčem.

Caldo verde

Zelena supa sa severa Portugala je vrlo poznata i uobičajena u svim oblastima, jednako popularna u seoskim domovima i luksuznim restoranima. Pravi se od guste, kremaste osnove od crnog luka i krompira sa tamnozelenim, vrlo sitno seckanim keljom i kriškama kobasice.

Feijoada

Glavni sastojci ovog jela su pasulj i svinjetina i postoji nekoliko njegovih varijanti. Svinjetina se dinsta u sosu sa paradajzom, šargarepom, i kupusom u debeloj glinenoj posudi. Ponekad se dodaju i kobasica ili slanina, a obično se služi uz pirinač.

Pastel de Nata

Ove male tartove su prvi put napravili monasi u Lisabonu u 17. veku. To su mala otvorena peciva punjena slatkim kremom od vanile i prekrivena karamelizovanim šećerom ili cimetom. Ovaj dezert je ostavio uticaj i u drugim zemljama sveta.

Doce Fino do Algarve

Ove male poslastice od marcipana oblikuju se i vajaju u različitim oblicima, obično voća ili životinja, pa čak i ljudi, prelepo su obojene i neverovatno realistične. Prave se od badem krema, a deo su tradicije koja datira iz vremena Mavara.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar