TURIZAM: Najluksuzniji gradić Francuske

TURIZAM: Najluksuzniji gradić Francuske


Magično mesto u Alpima.

Na nadmorskoj visini od oko 1326 metara nalazi se splet pet dolina, a Briançon (Brijanson) je najviši gradić u toj oblasti Francuske.

Ovaj grad istorije i umetnosti, koji je u 18. veku utvrdio francuski vojni arhitekta Vauban, danas je lokalitet UNESCO svetske baštine upravo zbog svoje izuzetne grupe utvrđenja izgrađenih između 18. i 20. veka, kako bi se poboljšao sistem odbrane grada od Austrougarske.

Jednom kada prođete kapijama Pignerol, neverovatan slikoviti pejzaž starog grada ukazaće se pred vama. Za ljubitelje arhitekture ovo je divna prilika da istraže crkvu iz 18. veka Notre Dame ili Cordeliers crkvu iz 14. veka, kao i šarmantni trg Place d’Armes koji okružuju tipične provansalske kuće i fontane.

Ono što je posebno zanimljivo za ovu regiju je podatak da se tokom zime Brijanson pretvara u omiljenu destinaciju ljubitelja skijanja budući da se u njegovoj blizini nalazi ski centar Serre Chevalier (Ser Ševalje).

Ser Ševalje je skijaška regija u alpskom delu Francuske koju čini gradić Briançon i obližnja sela Chantemerle, Villeneuve i Le Monêtier-les-Bains, i predstavlja jednu od vodećih francuskih skijaških oblasti.

Ova oblast za pasionirane skijaše proteže se od Brijansona do Lautaret prolaza i najveći je ski centar Južnih Alpa.

Bezbroj aktivnosti vam je na raspolaganju tokom cele godine od brdskog biciklizma i planinarenja leti, do skijanja na čak 250 km dugim stazama sa čak 62 ski lifta. Ukoliko ne skijate otisnite se u vožnju sankama koje vuku psi malamuti. Ovo je nezaboravna avantura.

Nakon celodnevnog skijanja ili vožnje snouborda možete uživati u nekom od spa centara u Monêtier-les-Bains.

Ukoliko niste skijaš, onda ćete u Brijansonu i okolnim selima sigurno uživati u specijalitetima francuske kuhinje koja je nadaleko čuvena. Naša preporuka je da posetite autentična i šarmantna mesta kao što su Le Bistrot de la Paix gde je na meniju tradicionalna francuska kuhinja ili restoran Le Regain.

Hrana u Francuskoj pršti od ukusa i mirisa. Provansalska jela su jednostavna, osvežavajuća i obavezno se konzumiraju uz čašu dobrog vina.

U slobodno vreme možete posetite mnogobrojne umetničke galerije, biblioteku ili bioskop u Brijansonu ili nabavite neki suvenir u mnogobrojnim prodavnicama poklona.

Kada je smeštaj u pitanju na raspolaganju su vam mnogi smeštajni kapaciteti u samom Brijansonu ili pak u ski centru Ser Ševalje, ili možda u okolnim selima.

Na raspolaganju su vam mnogobrojne rustične kolibe ili ekluzivne vile poput Le Cerf Che, Chalet Matagne.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar