Vesti
07.12.2017. 12:50
R.E.

REKAO PA POREKAO: Izetbegović prekršio dogovor Srbije i BiH o Kosovu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da on i Dragan Čović, predsedavajući Predsedništva BiH, imaju različite stavove o priznavanju Kosova i da ih ne ponavlja kao zajedničke.

To je rekao nakon jučerašnjeg neplaniranog obraćanja na zvaničnoj konferenciji za medije posle sastanka delegacije BiH sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Naime, učesnici sastanka iza zatvorenih vrata dogovorili su se da pred novinare izađu sa tim da će zvanično Sarajevo stav po pitanju Kosova i Metohije prilagođavati politici Beograda. Međutim, Izetbegović je, van protokola, prišao govornici i rekao da će se o stavovima BiH odlučivati u Sarajevu, istakavši da će se posebno uzimati u obzir ono što misle i susedi, ali i EU.

Izetbegović je za Al Džaziru objasnio zašto je istupio sa drugačijim stavom.

- Zato što je gospodin Čović pre 15-20 dana u medijima kazao da ovu stvar o Kosovu treba prepustiti Beogradu. I tada sam reagovao, jer on ne može meni govoriti takve stvari, a onda je ponovio na zajedničkom sastanku. Odmah na sastanku sam se ogradio, a zatim kad smo išli na pres - kaže Izetbegović i dodaje:

- Kazao sam Draganu: "Nemoj, molim te, takvu stvar kazati u ime sve trojice, jer ja ne mislim tako, a mi ćemo svakako uzeti u obzir šta Beograd, šta Priština, šta Evropska unija misli o tome, uopšte o stavu BiH. Ali nemoj takvu stvar iznositi u ime nas trojice. Hteo sam da se ogradim i pojasnim stvari - zakljkučuje Izetbegović

Predsednik Srbije kratko je prokomentarisao Izetbegovićev postupak: "Eto vidite kako se mi dogovaramo", dok je Mladen Ivanić, član predsedništva BiH, kasnije izjavio da neslaganje na pres konferenciji pokazuje realnu sliku situacije u Bosni i Hercegovini.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
19°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve