Politika
16.01.2018. 11:09
R.E./Beta/RTS

UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Reakcije srpske javnosti i političara na zločin koji je potresao Srbiju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Lider Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Oliver Ivanović ubijen je jutros nešto posle 8 sati u pucnjavi koja se dogodila u Kosovskoj Mitrovici. Na njega je iz zasede pet hitaca ispalio ubica, koji je zatim pobegao automobilom, koji je kosovska policija pronašla zapaljen.

Ivanović je u besvesnom stanju dovezen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici i lekari su posle bezuspešne reanimacije oko 9.30 sati proglasili smrt Olivera Ivanovića.

Ubistvo Ivanovića je potreslo srpsku političku scenu. Usledio je veliki broj reakcija srpskih političara, ali i analitičara koji se bave problemom Kosova i Metohije.

15.16 Pašalić: Ubistvo Ivanovića zločin protiv osnovnih civilizacijskih vrednosti

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je danas da je ubistvo Olivera Ivanovića ima za cilj širenje straha među pripradnicima srpske zajednice na Kosovu.
"Atentаt nа Oliverа Ivаnovićа, srpskog političаrа nа Kosovu i Metohiju, koji je dаnаs izvršen nа prаgu prostorijа njegove strаnke, predstаvljа zločin protiv osnovnih vrednosti nа kojimа počivаju sve civilizovаne držаve, kаo što su prаvo nа život i bezbednost", naveo je Pašalić u izjavi.

On je rekao da strepnjа i bojаzаn zа sopstveni život nikаdа nisu bili sаveznici u uspostаvljаnju vlаdаvine prаvа i zаjedništvа, već da su nаjveći neprijаtelj demokrаtije i njenih vrednosti.

"U cilju pronаlаženjа ubicа Oliverа Ivаnovićа, kаo i u interesu prаvde, pozivаm nаdležne dа hitno istrаže ovаj zločin i njegove počinioce privedu i kаzne", izjаvio je Pаšаlić.

15.10 Han osudio ubistvo Ivanovića, rekao da dijalog mora da se nastavi

Evropski komesar za proširenje Johanes Han osudio je danas ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i pozvao sve da ostanu smireni.

"Strogo osudjujem ubistvo Olivera Ivanovića i upućujem saučešće njegovoj porodici i prijateljima. Svi akteri moraju sad da ostanu mirni, da deluju odgovorno i dozvole sudskim vlastima da izvrše podrobnu istragu i dovedu počinioce pred lice pravde", napisao je Han na Tviteru.

Han je takodje rekao da "nema alternative dijalogu" Beograda i Prištine, koji, kako je dodao, "mora da se nastavi što je pre moguće.

Za danas zakazan nastavak razgovora u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Beogradu otkazan je posle vesti o ubistvu Ivanovića.

Ivanović je ubijen jutros u severnom delu Kosovske Mitrovice.

15.01 Vuk Drašković: Ubistvo Olivera Ivanovića je politički terorizam

Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković ocenio je danas da je ubistvo lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici "politički terorizam, izvršen po modelu Miloševićevih službi bezbednosti iz devedesetih godina".

Drašković je u saopštenju naveo da su pucnji u Olivera Ivanovića "pucnji u Briselski sporazum, unutrašnji dijalog o Kosovu, stabilnost regiona i evropski put Srbije".

"Oliver Ivanović bio je glas razuma, obrazovan i ugledan politički lider kosovskih Srba, posvećen dijalogu sa Albancima i promovisanju poštovanja zakona u sredini u kojoj je mnogo onih kojima je zbog toga smetao", naveo je lider SPO-a.

Drašković je dodao da su kosovski istražni organi, Euleks i Unmik, u najtešnjoj saradnji sa nadležnim službama u Srbiji, obavezni da najbrže otkriju ubice i njihove nalogodavce.

14.58 Gojković: Ubistvo Olivera Ivanovića upereno protiv mira i stabilnosti u regionu

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je danas osudila ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i ocenila da je taj zločin uperen protiv mira i stabilnosti u regionu.

"Najoštrije osuđujem besprizorni teroristički akt ubistva Olivera Ivanovića, koji je uperen protiv svih Srba na Kosovu i Metohiji, države Srbije, mira i stabilnosti u regionu. Ovaj gnusni i kukavički čin zahteva osudu i hitnu reakciju organa Euleksa i Unmika kako bi počinioci ovog zločina što pre bili izvedeni pred lice pravde", navela je Gojković u saopšenju.

Dodala je da očekuje da se neizostavno izadje u susret zahtevu državnih organa Srbije da učestvuju u sprovodjenju istrage o ubistvu Ivanovića na teritoriji Kosova.

"U ime Narodne skupštine Republike Srbije i svoje ime upućujem najiskrenije i najdublje saučešće porodici Olivera Ivanovića. U ovom teškom trenutku, iako to ne može da predstavlja dovoljnu utehu, želim da naglasim da će Srbija insistirati na sprovodjenju pravde i da ovaj zločin neće proći nekažnjeno", navodi se u saopštenju.

14.38 Čanak: Ubistvo Olivera Ivanovića veliki udar na mir i stabilnost na Kosovu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je danas da je ubistvo lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića "veliki udarac na mir i stabilnost" na Kosovu i zatražio od nadležnih da što pre pronađu odgovorne za taj zločin.

"Očekujemo da nadležni organi ulože sve raspoložive snage i što pre identifikuju i privedu pravdi kako počinioce ove brutalne likvidacije, tako i njihove nalogodavce", naveo je Čanak u saopštenju.

On je dodao je da je Liga socijaldemokrata Vojvodine sa žaljenjem i nevericom dočekala vest o ubistvu Olivera Ivanovića.

14.25  Haljimi: Ubistvo Olivera Ivanovića tragično ponavljanje događaja iz prošlosti

Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Haljimi ocenio je danas da je ubistvo Olivera Ivanovića u severnom delu Kosovske Mitrovice tragičan dogadjaj ali da ne smatra da će imati nekih posledica po međuetničke odnose u Preševu i Bujanovcu.

Haljimi je za agenciju Beta izjavio da je "tragično da se ponavljaju događaji iz prošlosti i da političari gube živote, kao i da ni za koga, pa ni za Preševo i Bujanovac, ne može biti dobro ako se u neposrednoj blizini odvija neka nenormalna situacija".

"Svako ubistvo je tragično i mislim da je ubistvo Olivera Ivanovića težak dogadjaj, ali ne vidim zašto bi to imalo reperkusije niti direktan uticaj na preševsku dolinu", kazao je Haljimi.

On je naveo da je na severu ; Kosova "nažalost i u prethodnom periodu bilo ubistava", kao i da situacija na severu Kosova treba "što pre treba da se dovede u normalu".

13.31 Dačić: Ubistvo Ivanovića ugrožava stabilnost celog regiona

Ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića je bezuman je teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo severa Kosova, već i celog regiona, rekao je danas u Podgorici šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

"Zahtevamo da policija reaguje i da uhapsi počinioce ovog gnusnog, terorističkog akta. Najvažnije je da se na Kosovu sačuva mir", rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem.

Darmanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio nadu da "tragičan dogadjaj koji se desio jutros na Kosovu neće omesti" dijalog Beograda i Prištine.

13.04 Saša Janković pozvao na mir i pribranost posle ubistva Olivera Ivanovića

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Saša Janković pozvao je sve građane Srbije na mir i pribranost i izrazio saučešće porodici Olivera Ivanovića koji je jutros ubijen u severnom delu Kosovske Mitrovice.

"Izražavamo saučešće njegovoj porodici. Ovo je ogroman i nenadoknadiv gubitak za njegovu porodicu i Srbiju", kazao je Janković na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu. Janković je pozvao "sve u Srbiji na mir i pribranost" i dodao da "ništa ne sme da ih ugrozi".

Upitan o tome kako će se ubistvo Ivanovića odraziti na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Janković je rekao da dijalog mora da teče jer je to "jedina garancija da se ovakve stvari neće dešavati u budućnosti".

12.46 Jadranka Joksimović: Očekujem ozbiljan pristup EU povodom ubistva Ivanovića

Ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da od EU očekuje sveobuhvatan i ozbiljan pristup EU povodom jutrošnjeg ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Ona je rekla da od EU očekuje da se "najaktivnije i ozbiljno zainteresuje" jer takav dogadjaj "ne sme da bude ignorisan i mora da bude rasvetljen".

"Očekujem od EU koja je naš važan partner na očuvanju bezbednosti i stabilnosti, kao i kroz dijalog Beograda i Prištine, da bude maksimalno zainteresovana i da na neki način prati rasvetljavanje ovog događaja", rekla je Joksimović novinarima na predstavljanju prioriteta bugarskog predsedavanja EU u Beogradu.

Podsetivši da je Ivanović ubijen na dan nastavka tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ona je rekla da je Briselski sporazum važan segment i doprinos Srbije zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU.

Dodala je da jutrošnji događaj potvrdjuje da su evropske integracije Srbije pitanje stabilnosti i bezbednosti.

13.48 Ilić: Ubistvo Ivanovića tragedija za Srbiju i poraz srpske politke na Kosovu

Lider Nove Srbije Velimir Ilić osudio je danas ubistvo lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija pravda Olivera Ivanovića i ocenio da je ta tragedija na najgori mogući način demantovala srpsku politiku koja se vodi prema Kosovu i dovela u pitanje položaj kosovskih Srba.

Ilić je rekao da "nije bitno ko je počinilac, već ko je naredbodavac, kome je smetao i ko je naložio da se skloni Oliver Ivanović i zašto".

On je kritikovao politiku Beogradu koja se vodi na Kosovu, ali i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đruća koji je prema njegovim rečima, "najveća bruka". Lidera NS je rekao da na Kosovu mora da se vodi nacionalna a ne stranačka politika. Prema rečima Ilića, Ivanovićevo ubistvo je bruka i za srpsku policiju i one koji su ušli u vlast u Prištini.

Ilić je kritikovao beogradske zvaničnike i predstavnike Srpske liste što nisu reagovali na izjavu predsednika kosovskog parlamenta da Srbija ne pokušava da se vrati na Kosovo jer se u protivnom Albanci neće zaustaviti do Niša.

13.03 Goran Rakić: Odgovornost za ubistvo Ivanovića i na onima koji su ga bez dokaza optuživali za ratne zločine

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić ocenio je danas da je ubistvo predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića "pucanj u svakog Srbina koji nije želeo da napusti svoje ognjište" i zatražio od Policije Kosova, Euleksa i KFOR-a da što pre otkriju izvršioce tog zločina.

Rakić je u saopštenju izrazio uverenje da odgovornost za ubistvo "leži i na onima koji su bez ijednog dokaza Olivera Ivanovića optuživali za zločine u prethodnih par godina".

"Pucanj u Olivera Ivanovića je pucanj u sve nas koji se borimo za Kosovsku Mitrovicu. Svega par dana nakon što je Stejt department najavio moguće terorističke napade na severu Kosova i Metohije dogodio se ovakav zločin pa se pitam zašto niko nije ove najave uzeo u obzir i preventivno delovao kako bi se ovo sprečilo", naveo je gradonačelnik severne Mitrovice.

Rakić je uputio saučešće porodici Olivera Ivanovića i pozvao gradjane da ostanu mirni i uzdržani, a kosovsku policiju da pojača prisustvo na svim vitalnim tačkama u Kosovskoj Mitrovici.

"Prazna obećanja kako institucije čine sve što je u njihovoj moći više neću prihvatati", dodao je Rakić.

12.45 Odalović:Kukavički ubijen jedan od najboljih među nama

Ubijen je jedan od najboljih među nama koji se borimo za Srbe na KiM, kaže generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović i dodaje da je današnji dan, 16. januar, "crni dan" kada je u pitanju bezbednost Srba na KiM, jer je na taj dan pre tri godine ubijen Dimitrije Janićijević i pre dvadeset godina pokušan atentat na rektora Radivoja Papovića.

"Na današnji dan 2014. godine brutalno je ubijen kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Dimitrije Janićijević. Taj zločin nikada nije rasvetljen. Na današnji dan pre dvadesetak godina bio je atentan rektora Papovića. To je crni dan kada je u pitanju bezbednost Srba i svih onih koji su se na bilo koji način borili za Srbe i Srbiju na KiM", naglasio je Odalović za RTS.

Sa Ivanovićem se kaže poznavao četrdesetak godina, da je bio hrabar i da je kritike dobijao od onih koji ga nisu razumeli.

"Ivanović ništa nije radio da učini štetu nekome, ni Albancima, ni Srbima. On je uvek razgovarao jezikom argumenata, otvoreno. Ubijen je najbolji među nama koji smo se poslednjih godina bavili pitanjem Kosmeta", naglasio je on.

Kako kaže Ivanovića su ljudi voleli i da on nije čovek koji je mrzeo, da je bio otvoren i hrabar, te da još više boli "kukavičko ubistvo".

12.38 Fabrici: EU osudjuje ubistvo Ivanovića i poziva na uzdržanost

EU snažno osudjuje današnje ubistvo lidera Gradjanske inicijative Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i poziva sve strane da budu mirne i uzdržane, izjavio je ;šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici.

"EU poziva nadležne vlasti na Kosovu da ne oklevaju i da ulože sve potrebne napore da počinioci budu privedeni pravdi" rekao je Fabrici na predstavljaneju bugarskog predsedavanja EU u Beogradu.

Fabrici je pozvao sve strane da budu mirne i uzdržane da bi se vladavina prava i sama pravda mogle sprovesti i izrazio saučešće porodici Olivera Ivanovića.

12.24 Levica Srbije: Bezumnici i zločinci ubili Ivanovića

Lider Levice Srbije Borko Stefanović izrazio je nadu da će što pre odgovarati "bezumnici i zločinci" koji su jutros u Kosovskoj Mitrovici ubili predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

U izjavi novinarima u Beogradu, Stefanović je izrazio nadu da će pravda što pre biti ispunjena, odnosno da će zločinci što pre biti izveden pred lice pravde.

"Ovo je strašno što se dogodilo. Ti ljudi koji su to uradili, ja ne znam šta su oni mislili da zaustave. Jedino su zaustavili jednog sjajnog čoveka i unesrećili njegovu porodicu. Ne vidim šta drugo su počinoci zločina postigli", kazao je Stefanović.

On je kazao da je Oliver Ivanović bio stub normalnosti i snage u potpunom haosu, nasilju i bezakonju, i da Srbija ima "dug prema Ivanoviću, njegovoj porodici, budućim generacijama i sebi, kao narodu".

"Mislim da je celu zemlju potresao ovaj strašan zločin nad jednim divnim, hrabrim poštenim čovekom. Oliver Ivanović bio je simbol borbe za prava Srba na Kosovu i Metohiji, koji je ostajao tamo gde drugi nisu smeli", kazao je Stefanović.

On je kazao da je da "sva naša pomoć i podrška" treba da budu uz njegovu porodicu.

"Ta porodica je najveća ; žrtva, jer su izgubili divnog oca i divnog čoveka. Izgubila je i cela Srbija čoveka koji je simbol otpora izdržljivosti i snage. On je mnogima od nas bio prijatelj", kazao je Stefanović.

Dodao je da treba sačekati kraj istrage da se vidi da li će se bilo šta ustanoviti.

"Naravno da imam sopstvene sumnje, jer živimo u zemlji prepunoj straha i nasilja. Nadam se da će i Zapad na Kosovu i Metohiji pokazati da ima bilo kakav kapacitet, i da o bilo čemu brinu, osim o svojim platama tamo. S druge strane, srpski organi mogu da pokažu da imaju domašaja na Kosovu i Metohiji", kazao je on.

12.23 Palma: Ubistvo Olivera Ivanović teroristički akt

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je danas da je ubistvo predsednika GI SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici teroristički akt.

"Teroristi na Kosovu i Metohiji su ubijali noću, a sada ubijaju i danju. Poruka terorista na dan kada su trebali da se nastave pregovori u Briselu i u vreme kada se od strane albanskih političara najavljuje ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK je destabilizacija Kosova i Metohije", napisao je Marković u izjavi.

Marković je kazao da je Ivanović život posvetio odbrani srpskih intreresa, posebno na severu Kosova, i izrazio saučešće njegovoj porodici.

12.02 Advokati: Ubistvo Olivera Ivanovića nenadoknadiv gubitak za sve građane Srbije

Advokati Nebojša Vlajić i Ljubomir Pantić ocenili su danas da je ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića "kukavički čin" i "nenadoknadiv gubitak za porodicu i gradjane Srbije".

"Ovo je težak trenutak za sve nas, ne samo za Oliverovu porodicu i prijatelje. Nema Srbina koji ga nije poštovao. Bio je borac za slobodu i borac za naš grad, jedan od onih koji su sačuvali Kosovsku Mitrovicu", kazao je Vlajić koji je bio Ivanovićev branilac u postupku za navodne ratne zločine nad Albancima.

Advokat Ljubomir Pantić kazao je da je "nestao jedan veliki borac i Srbin". "Oliver Ivanović nikada nije javno rekao da strahuje za svoj život. Imao je izuzetnu energiju, gledao je pozitivno u budućnost i nikada nije javno kazao da se oavko nešto može desiti", rekao je Pantić.

12.01 Dodik: Udar na stabilnost Srbije i severa Kosova

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da su građani RS šokirani ubistvom lidera Građanske inicijtive SDP Olivera Ivanovića i ocenio da je to udar na stabilnost Srbije i severnog Kosova.

"Taj zločinacki čin predstavlja klasičan udar na stabilnost Srbije i Sjevera Kosova, na zalaganje rukovodstva Srbije koje je dalo svoj nemjerljivi doprinos na teškom poslu izgradnje mira i poverenja medu ljudima na Kosmetu," naveo je Dodik On je izrazio punu podršku institucijama Srbije u naporima da se pronađu i kazne oni koji stoje iza ovog ubistva i spreči očigledni pokušaj pravljenja haosa na Kosovu i Metohiji i destabilizacije Srbije, navodi se u saopštenju.

11.57 Tači oštro osudio ubistvo Olivera Ivanovića

Predsednik Kosova Hašim Tači danas je oštro osudio ubistvo predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i zatražio hitno rasvetljavanje zločina.

"Pozivam organe reda da što brže rasvetle okolnosti njegovog ubistva i da izvršioce zločina izvedu pred lice pravde", rekao je predsednik Tači, a preneo njegov kabinet.

On je pozvao gradjane Kosova svih nacionalnih zajednica na severu da saradjuju sa organima kako bi ubistvo Olivera Ivanovića bilo što pre rasvetljeno.

11.56 Rada Trajković: Težak dan za sve Srbe na Kosovu

Bivša poslanica u skupštini KiM Rada Trajković rekla je, povodom ubistva Olivera Ivanovića, da je za sve Srbe na Kosovu danas težak dan.

"Kada u društvu nemate dijalog, sučeljavanja, argumentovanih razgovora, onda imate povratak na 90-te godine. Ovo je za sve nas Srbe na Kosovu težak dan. Izgubili smo jednog od vodećih lidera", rekla je Trajković za Kurir.

11.47 DSS: Surovo smaknuće Olivera Ivanovića - šok za otrežnjenje

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je da tragična sudbina predsednika GI SDP Olivera Ivanovića koji je jutros ubijen u Kosovskoj Mitrovici, na brutalan način opominje da stanje bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije ni približno onako kako se u javnosti predstavlja.

U saopštenju DSS je navela da je šokirana vešću da je Ivanović surovo smaknut ispred svojih stranačkih prostorija.

"Potrebno je promeniti politiku države prema pitanju Kosova i Metohije i uložiti iskrene napore da se o tome postigne jedinstvo srpskog naroda, bez obzira na sve razlike o drugim političkim pitanjima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ubistvo Olivera Ivanovića poslednji u nizu nerasvetljenih zločina počinjenih na severu Kosova i Metohije poslednjih godina.

"Dužnost je države Srbije da se neodložno, u potpunosti i najenergičnije angažuje da ovaj zločin ne ostane nekažnjen. To je jedini način da se promeni sadašnja atmosfera straha i nesigurnosti koja vlada u našem narodu i obezbedi njegov opstanak u ovom delu Srbije", navela je DSS.

11.46 Saša Radulović: Saučešće porodici Ivanović, očekujemo reakciju nadležnih

Predsednik pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović izrazio je danas na svom Tviter nalogu saučešće porodici Olivera Ivanovića i dodao da očekuje reakciju nadležnih organa radi "brzog hapšenja ubice i nalogodavaca".

"Redak glas razuma na KiM ubijen je jutros u Kosovskoj Mitrovici. Saučešće porodici Olivera Ivanovića. Njihov gubitak je nemerljiv, Izgubili smo i svi mi", naveo je Radulović. ; Radulović je dodao da se očekuje reakcija nadležnih organa.

"Čekamo nadležne. Prihvatljivo je jedino brzo hapšenje ubica i nalogodavaca. Reči su jeftine. Zadržite ih za sebe. Dela", rekao je on.

11.35 Šef Unmika Tanin: šokiran ubistvom Ivanovića

Zahir Tanin, šef Unmika šokiran je zbog ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Sloboda Demokratija Pravda i snažno osuđuje taj čin, saopštio je Unmik.

"Tanin veruje da će istražne vlasti raditi brzo i efikasno i uverava da su sve međunarodne agencije na terenu spremne da podrže vlasti kako bi pomogle u hvatanju onih koji su odgovorni za ovaj zločin," navodi se na Tviter nalogu misije UN na Kosovu.

Tanin je izrazio najdublje saučešće porodici i prijateljima Ivanovića.

11.33 Dušan Janjić: Ubistvo Ivanovića je rukopis devedesetih godina

Analitičar Dušan Janjić rekao je za RTS da je ubistvo Ivanovića rukopis devedesetih godina i da su jasne neke poruke među kojima je širenje straha među onima koji su delili Ivanovićeve ideje.

Janjić je rekao da se nada da se situacija neće preliti u barikade i nastavak terorističkih akcija.

11.32 Zorana Mihajlović: Ubistvo Ivanovića ne može doprineti miru i bezbednosti na KiM

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je, povodom ubistva Olivera Ivanovića, da to ne može doprineti miru i bezbednosti na KiM i da se nada da će počinioci biti otkriveni i da će odgovarati.

"Tragedija. Saučešće porodici. Ali ovo ne može da doprinese miru i bezbednosti na KiM. Kao ni zapaljive poruke albanskih političara koji poručuju Srbima da se ne vraćaju na Kosovo. Srpska vlada se zalagala i zalagaće se za bezbednost i mirno rešenje pitanja Kosova", rekla je Mihajlovićeva.

11.25 Mirović: Ne reagovati ishitreno

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je povodom ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića da je "najvažnije sačuvati mir i ni po koju cenu ne reagovati ishitreno".

On je ubistvo Ivanovića nazvao velikom tragedijom i naveo da je važno da državni organi Republike Srbije deluju što pre, kako bi se što pre otkrili počinioci zločina.

"Čin koji se dogodio uznemirio je čitavu naciju, kako stanovnike Kosova i Metohije, tako i građane čitave Srbije. Više o tome saznaćemo od nadležnih organa", kazao je Mirović, podsetivši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao sednicu Saveta za bezbednost.

11.20 Šutanovac: Ivanović bio čovek mira i tolerancije

Lider DS Dragan Šutanovac rekao je, povodom ubistva Olivera Ivanovića, da je on bio čovek mira, a da je obaveza svih da se ne dozvoli da zavlada "svet prošlosti iz koga su poleteli ti meci".

"U vremenu sukoba i mržnje, Oliver Ivanović je bio čovek saradnje i tolerancije.Oliver je bio čovek mira. Kao takvog ćemo ga pamtiti. Obaveza svih nas je da ne dozvolimo da zavlada svet prošlosti iz koga su poleteli ovi meci. Najdublje saučešće njegovoj porodici", napisao je Šutanovac na Tviteru.

11.14 Princ Aleksandar: Bojim se da ubistvo Ivanovića ima mnogo izvršilaca i još više reditelja

Princ Aleksandar Karađorđević ocenio je danas da ubistvo predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića ima mnogo izvršilaca i još više reditelja.

"Oni koji su pokrenuli hajku na Olivera Ivanovića, oni koji su saučestvovali u njegovom neopravdano dugom boravku u zatvoru, oni koji su imali sluha za sve i svakoga osim za nevolje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, oni koji i danas veruju da se problemi najuspešnije rešavaju odstrelom političkih suparnika, oni su ponovo preživeli i nastavljaju svoj zločinački pohod", naveo je Karađorđević u saopštenju.

Dodao je da ne želi unapred da osudjuje bilo koga, ali da se "boji da to ubistvo ima mnogo izvršilaca i još više reditelja".

"Ubistvo Olivera Ivanovića je užasno, ali neometano i nekažnjeno delovanje onih koji su podjednako krivi kao i onaj koji je povukao oroz, poraz je ljudskosti, civilizacije i demokratije, a tu niko nema pravo da ostane po strani", naveo je.

Dodao je da je ubistvo Ivanovića nenadoknadiv gubitak za njegovu porodicu, ali i za sve one kojima su mir i pravda na srcu i u mislima, kao i da je sa "tugom i gnevom primio tu vest".

11.10 Ljubomir Pantović, advokat Olivera Ivanovića: zaista se pitam gde živimo i u kojim uslovima

Ivanovićev advokat Ljubomir Pantović je rekao za RTS da je u strašnom šoku i da ne zna detalje onoga što se dogodilo.

"Ovo je neverovatno i zaista se pitam gde živimo i u kojim uslovima", rekao je Pantović.

Dodao je da je Oliver Ivanović prošao kroz pravu golgotu i da je sve junački podneo sa neverovatnom energijom.

"Nisam ovo očekivao ni u najcrnjim mislima, zaista neverovatno", rekao je Pantović.

11.02 Vlada Kosova osudila ubistvo Olivera Ivanovića

Vlada Kosova osudila je jutrošnje ubistvo lidera Gradjanske inicjative Srbija, demokratija, pravda Olivera Ivanovića u severnom delu Mitrovice. "Vlada Kosova ocenjuje da ubistvo Olivera Ivanovića predstavlja izazov za vladavinu prava i sve  pokušaje uspostavljanja reda na celoj teritoriji Kosova. Nasilje je neprihvatljivo", navodli se u saopštenju Vlade Kosova.

Vlada poziva sve gradjane da saradjuju sa organima reda u rasvetljavanju ubistva Ivanovića, a od snaga bezbednosti zahteva da otkriju i privedu počinioce zločina.

10.50 Đurić: Ubistvo Olivera Ivanovića zločinački i teroristički čin

Predsednik Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Djurić izjavio je da je jutrošnje ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici zločinački i teroristički čin koji ne sme proći nekažnjeno.

"Ovo je pokušaj da se srpski narod na Kosovu i Metohiji gurne u haos, ovo je napad na ceo srpski narod da se gurne u pakao sukoba", rekao je Djurić novinarima u Briselu.

On je kazao da je prethodnih dana Srbima "prećeno ratom bez ikakve reakcije medjunarodne zajednice" i da je bio nekoliko napada na njihovu imovinu.
"Ko god da stoj iza ovoga, bilo albanski ili sprski kriminalci, mora da bude kažnjen", rekao je Djurić.

NE PROPUSTITE:

Oliver Ivanović ubijen na isti dan kad i njegov prijatelj i saborac Dimitrije Janićijević

KOSOVSKA POLICIJA: Pronađeni dokazi u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića

OLIVER IVANOVIĆ UBIJEN U KOSOVSKOJ MITROVICI

POSLE ATENTATA NA OLIVERA IVANOVIĆA: Predsednik Vučić zakazao vanrednu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

INTERVJU, OLIVER IVANOVIĆ, POLITIČAR U KUĆNOM PRITVORU: Priznajte grešku!

ĐURIĆ O IVANOVIĆEVOM UBISTVU: Zločinački, teroristički čin!

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve