RANI RADOVI SLOBODANA MALDINIJA: Otvaranje izložbe u petak u Novom Sadu

RANI RADOVI SLOBODANA MALDINIJA: Otvaranje izložbe u petak u Novom Sadu

foto: Promo


 Retrospektivna izlozba:  “Paladijanac I 40 bikova”

Na retrospektivnoj izložbi Slobodana Maldinija “Paladijanac i 40 gladnih bikova” predstavljeni su arhitektonski crteži izrađeni pre oko 40 godina. Izloženi radovi su nastali u vreme kada je autorovo stvaralaštvo primilo snažne uticaje velikog poznavaoca arhitekture italijanske renesanse Džejmsa Akermana u Vićenci tokom Maldinijevih studija dela italijanskog pozno-renesansnog arhitekte Andrea Paladija i poslediplomskih studija mitologije arhitekture kod mentora – protomajstora Bogdana Bogdanovića.

foto: Promo

foto: Promo

Izložbeni eksponati prethodno su činili delove postavki nekoliko Maldinijevih samostalnih izložbi priređenih počev od 1978. pa do sredine osamdesetih, što ih danas čini antikvarnim artefaktima. U vreme nastanka, na međunarodnom planu Maldinijevi crteži su autora svrstali među najpoznatije srpske postmoderne predstavnike osamdesetih, ali su istovremeno bili nepremostiva smetnja koja je u to doba zaustavila njegovu karijeru i smestila stvaraoca u grupu neshvaćenih “crtača-negraditelja”. Iako je Maldini 1985. godine na poziv međunarodnog žirija učestvovao na svetski prestižnom “Pariskom bijenalu” zajedno sa ikonama svetske avangarde u arhitekturi, u Srbiji je izgradio mali, ali veoma značajan arhitektonski opus.

Među Maldinijeva najpoznatija dela iz osamdesetoh ubrajaju se spomenici na Kosovu i Metohiji: u Klini, Istoku i Kačaniku, koji su, zbog opšteg nerazumevanja simbola i poruka koje sadrže srušeni, a Maldini je zbog pogrešnog tumačenja spomenika u Klini, ispitivan u kosovskoj policiji. Jasan trag arhitekture sedamdesetih i osamdesetih sadrže serije njegovih crteža pod nazivima: Arhitektoni, Utopije, Hramovi vertikalne simetrije, kuće od zemlje, spomenici. Maldinijevi radovi predstavljaju imaginarne građevine, futurističke vizije, utopijska razmišljanja, u kojima je jasna autorova vizija neizgradivih monumenata, nastalih na oblacima autorove mašte. Danas, četrdeset godina nakon njihovog nastanka, publika ima jedinstvenu priliku da se putem Maldinijevih crteža i akvarela otisne u prošlost i neposredno oseti dah veličanstvenog vremena u kojem je stvaran postmodernizam u srpskoj arhitekturi.

NE PROPUSTITE:

ŠTA SE SVE KRIJE U SRPSKIM MUZEJIMA

INTERVJU, SLOBODAN MALDINI, ARHITEKTA: “Strela” je očigledan sukob interesa

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar