Sport
05.12.2019. 21:37
M. P.

HRVATSKA SLAMKA SPASA: "Stranac u reprezentaciji? Može, ali..."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Zar vam ja ličim na nekoga ko iz dana u dan menja mišljenje? Već sam više puta rekao da nećemo dovoditi strance u reprezentaciju jer to nije u interesu hrvatske košarke. I dalje stojim pri tome", rekao je za hrvatski portal "24sata" Dino Rađa, predsednik Stručnog saveta tamošnje kuće košarke, pre par meseci kada se u jasvnosti pojavila informacija da se Amrikanac Šejn Larkin "nudi" Hrvatskoj reprezentaciji.

Rađa je bio isključiv po pitanju Larkina, iako se radi o jednom od najboljih evroligaških igrača. Amerikanac je svoj kvalitet dokazao više puta, pre svega prošle sezone kada je Efes gurao do finala Evrolige. Ove sezone nastavio je sa izuzetnim partijama, koje je krunisao time što je nedavno postavio rekord Evrolige po broju postignutuh poena na jednom meču - 49.

https://www.youtube.com/watch?v=gY_18UVD8iQ

Sa druge strane Larkin ne bi imao ništa protiv nastupa za Hrvatsku reprezentaciju.

"Naravno, preferirao bih nastup za SAD, ali s obzirom na situaciju, otvoren sam i za ideju da igram za Hrvatsku. Definitivno bi bilo lepo nastupiti na Olimpijskim igrama, to je san svakog igrača", rekao je Larkin nedavno u razgovoru za Basketball. hr.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Nastup na Olimpijskim igrama jeste san svakog profesionalnog sportiste, međutim, put do Tokija 2020. godine neće biti ni malo lak za reprezentaciju Hrvatske.

Koliko god je Hrvatski košarkaški savez imao sreće sa dobijanjem prava da bude jedan od domaćina kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre, toliko reprezentacija nije imala sreće sa dobijanjem protivnika koji će joj stajati na putu ka Olimpijadi.

Na svakom od četiri kvalifikaciona turnira učestvovaće po šest reprezentacija, ali vizu za Tokijo dobiće samo pobednice grupa. Da bi došla do svoje karte za Tokijo, Hrvatska će prvo morati da bude bolja od Tunisa i Brazila, a ukoliko joj to pođe za rukom ukrstiće se sa prvoplasiranim iz grupe koju čine Nemačka, Rusija i Meksiko.

Povezane vesti - Kapiten. Lider. 

Hrvatska reprezentacija broji nekoliko NBA igrača i možda bi mogao da se stekne utisak da su blagi favoriti, ali ti igrači i ranijih godina nisu doneli zapažaniji rezultat na takmičenjima. Reprezentacije popt Rusije, Nemačke i Brazila nikako neće predstavljati laku prepreku, pa se na prvu loptu stiče utisak da će komšije morati dobro da se "oznoje" ukoliko žele da prođu na Olimpijske igre. Toga su, verovatno, postali svesni i iz hrvatskog košarkaškog saveza, kao i toga da bi im, recimo igrač Larkinovog kalibra i te kako doboro došao, pogotovo kada se uzme u obzir koju poziciju amerikanac pokriva.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/ANTONIO BAT

Stojko Vranković, predsednik Hrvatskog košarkaškog saveza za hrvatski Index dao je izjavu koja se razlikuje od Rađine, sa početka teksta, i iz koje se zaključuje da je savez postao fleksibilniji po pitanju angažovanja stranaca u reprezentativne svrhe... Ali pod određenim uslovima.

"Nama stranac ne treba za Olimpijske igre. Šta će nam stranac z četiri utakmice? U slučaju da bi taj igrač bio dovoljno kvalitetan, a da želi da nastupa za Hrvatsku i u kvalifikacijama za Evrobasket u utakmicama protiv Holandije i Švedske, o tome bi onda moglo da se razgovara", rekao je Vranković pa dodao:

"Lično, jesam protiv stranaca, ali ne pitam se samo ja. O toj temi bi trebalo dase usaglase selektor, igrači, sturčni štab. Imali smo vć dva stranca pa šta smo dobili? Znam da je problem sa plejmejkerom, ali želim da hrvatska košarka kroz klubove stvori pravog pleja, a ne da ga kupujemo", istakao je Vranković.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/TANNEN MAURY SHUTTERSTOCK OUT

Međutim, dok se čeka da hrvatski klubovi "stvore" domaćeg plejmejkera, hrvatska sportska javnost ima sve manje strpljenja. Godinama se čeka na neki zapaženiji rezultat sa reprezentativnih takmičenja, što je doprinelo tome da o medalji gotovo da više niko i ne razmišlja. Od generacije koju predvode igrači poput Šarića i Bogdanovića mnogo se očekivalo poslednjih godina, ali rezultata nije bilo. Zbog svega toga se stvorio veliki pritisak na hrvatski košarkaški savez, koji, čini se polako popušta. To se vidi i po Vrankovićevoj izjavi.

Povezane vesti - Hvala ti Sale!

Hrvati, makar po imenima, imaju više nego pristojnu reprezentaciju ali nešto nedostaje. Slamku spasa, psolednji deo mozaika,  mogao bi da predstavlja upravo Šejn Larkin.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/SEDAT SUNA

Zbog toga se čini realnijim da hrvatski košarkaški savez ipak angažuje stranca, već za kvalifikacije za Olimpijske igre, nego da čeka da prođu godine kako bi klubovi iznedirili kvalitetnog domaćeg pleja. Uostalom o stanju u hrvatskoj košarci u intervjuu za Index govorio je i selektro reprezentacije Srbije Igor Kokošov.

"Hrvatska je u osamdesetim godinama bila centar evropske klupske košarke, a danas nema nijedan klub u evropskim takmičenjima. Mislim da je to značajno. Da bi Hrvatska, a i sve ostale zemlje u regionu, mogle da konkurišu bogatijim silama, moraju početi puno više da ulagažu u rad sa mladima i u proizvodnju igrača. Talenata će na ovim prostorima uvek biti, ali šteta je da se takvi igrači ne prepoznaju ili da odaberu neki drugi sport jer ih košarka ne zanima", istakao je Kokoškov.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve