Sport
26.03.2024. 15:41
Beta

Čen Sujuen

Kako se Kina bori protiv korupcije u fudbalu? Pa, doživotnom kaznom zatvora

zatvor
Izvor: Shutterstock

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Kine osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Kineski sudovi izrekli su kazne od osam godina do doživotnog zatvora zvaničnicima u sportskim programima pod kontrolom Komunističke partije, optužujući ih za primanje mita i druge finansijske zločine.

Bivši predsednik Saveza Čen Sujuen dobio je doživotnu zatvorsku jer je pomogao u nameštanju šest utakmica i koristio svoj položaj za vršenje finansijskih zločina, preneli su kineski mediji.

Agencija Sinhua prenela je da će Čenova lična imovina biti zaplenjena, a nezakonita dobit vraćena i predata u državnu blagajnu.

Za primanje mita na 13 godina zatvora osuđen je bivši direktor Nacionalne sportske asocijacije Hong Džen, bivši visokopozicionirani fudbalski čelnik
Čen Jonglijan dobio je 14 godina, a bivši izvršni direktor kompanije Super liga fudbalskog saveza Dong Džen na osam godina
.

Ligu u velikoj meri podržavaju kompanije za nekretnine koje su postale preopterećene i ne mogu da isporuče gotove stanove niti da vrate svoje dugove.

Kineske fudbalske lige dugo se bore sa korupcijom i finansijskom nestabilnošću, a muška i ženska reprezentacija nemaju mnogo uspeha u takmičenjima.

Korupcija u sportu uglavnom je povezana sa isplatama igračima i sudijama kako bi se ostvario rezultat koji ide u korist kockarskim sindikatima.

Postojale su i optužbe o isplatama kako bi igrači dobili mesta u trening kampovima poznatih klubova, uključujući i mušku reprezentaciju, koja je 88. na svetskoj rang-listi. Ženska ekipa zauzima 19. mesto.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve