Sport
16.04.2024. 11:06
R. E.

32 godine od evro trofeja

ONA trojka i titula: Najvažniji dan u istoriji crno-belih (VIDEO)

1
Izvor: Shutterstock

Košarkaši Partizana su pre tačno 32 godine postali prvaci Evrope, pošto su u finalu Fajnal fora u Istanbulu pobedili španski Huventud rezultatom 71:70.

Taj meč, kojim je osvoijena najvažnija titula u istoriji crno-belih, rešen je legendarnom trojkom Aleksandra Đorđevića.

Partizan je na Fajnal foru u Istanbulu imao ubedljivo najmlađi tim te sezone koji su predvodili Đorđević i Predrag Danilović, a prosek godina bio je tek 21,7.

U timu su bili i Nikola Lončar, Igor Mihajlovski, Zoran Stevanović, Igor Perović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Ekipu je predvodio sadašnji trener Željko Obradović, kome je to bila prva sezona na klupi. 

Popularni Žoc imao je samo 31 godinu u trenutku osvajanja prve titule prvaka Evrope, kasnije ih je osvojio još osam i postao najuspešniji strateg svih vremena - pet sa grčkim Panatinaikosom, a po jednu sa turskim Fenerbahčeom i španskim klubovima Realom i Huventudom.

Ta titula ostaje u posebnom sećanju i zbog činjenice da je Partizan je zbog rata na prostoru bivše Jugoslavije grupnu fazu te sezone igrao u španskom gradiću Fuenlabradi, a jedini meč na domaćem terenu u sezoni odigrao je protiv Knora (sadašnjeg Virtusa) iz Bolonje, u četvrtfinalnoj seriji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve