Sport
02.01.2024. 15:05
Zoran Šećerov

Snuker majstor

Mali Tadija srpski O'Salivan

Snuker
Izvor: Shutterstock

Tadija Matijašević majstor je snukera. Sa samo 10 godina, što nikom pre a i posle nije uspelo, osvojio je juniorsko državno prvenstvo. Imao je samo osam kada je prvi put trijumfovao na nekom turniru. Isto onoliko koliko i slavni Džad Tramp, legenda ove igre u svetskim okvirima.

Sasvim je moguće da je baš on, Tadija Matijašević, novo sunce srpskog sporta koje se tek rađa. Majstor je snukera. Sa samo 10 godina, što nikom pre a i posle nije uspelo, osvojio je juniorsko državno prvenstvo. Imao je samo osam kada je prvi put trijumfovao na nekom turniru. Isto onoliko koliko i slavni Džad Tramp, legenda ove igre u svetskim okvirima.

U početku morao je da se penje na stoličicu kako bi sa štapom u ruci na stolu sa zelenom čojom pravio čuda. Na društvenim mrežama može se pronaći njegov snimak kada je kao devetogodišnjak na treningu osvojio brejk od 111 poena od maksimalnih 147 koje jedan igrač u partiji može da prikupi bez promašaja. Dovoljno da skrene pažnju i stekne simpatije ne samo ljubitelja ovog prefinjenog nadmetanja uz priču kako bi u budućnosti mogao da postane prvi srpski profesionalac u sportu u kome su neprikosnoveni Britanci.

Oni su i izmislili ovu čudesnu igru za odabrane koju nazivaju još i šahom sa kuglama jer je uz veštinu, umeće i koncentraciju taktika zapravo ono što snuker čini apsolutno posebnim.

Ko je Tadija Matijašević? U komšiluku, u beogradskom naselju Kanarevo brdo, kažu "dobro dete dobrih roditelja". Učenik je sedmog razreda OŠ "Ivo Andrić" zajedno sa sestrom bliznakinjom Lenom. Majka Jelena, magistar fizičke kulture, sina doživljava kao vredno i posvećeno dete, istrajno i uporno...

U školi ima sve petice. S lakoćom, bez dodatnih priprema, odlazi na brojna takmičenja, opštinska i gradska, iz matematike, fizike, biologije i beleži vredne rezultate. U školskom dvorištu s klincima igra fudbal, na igralištu pored solitera košarku u kojoj bi uz ozbiljan trening, uveravaju upućeni, mogao takođe da bude klasa. 

Sasvim je moguće da će o ovom dečaku Srbija koliko sutra pričati i kao uspešnom pijanisti. U Muzičkoj školi "Davorin Jenko" napreduje koracima od sedam milja. Ukoliko se odluči za klavir, smeši mu se ozbiljna muzička akademija. Ipak, u celoj priči, snuker je čini se ono u čemu trenutno najviše uživa. Ili se bar tako čini.

"Volim da se takmičim, da pobeđujem bolje od sebe. To je jednostavno lep osećaj", govori uz osmeh Tadija.

Na pitanje muzika ili snuker sledi odgovor u vidu dileme sasvim razumljive za uzrast u kome jeste.

"Ne znam, ne mogu to da uporedim."

Roditelji pričaju da je kao mali, baš mali, na tepihu u dnevnoj sobi osmislio igru sa klikerima i olovkama. Bio je to snuker iz njegove mašte.

"Kao porodica, o snukeru nismo znali baš ništa. Ali, kad smo primetili da je to igra koja i po nekoliko sati okupira njegovu pažnju odlučili smo da mu pružimo šansu", priča otac Andreja.

Vrlo brzo je u okvirima Srbije, a onda i šire, postao nepobediv u mlađim kategorijama. Trenutno je treći na seniorskoj rang-listi i zvanično državni vicešampion. Kada je letos izgubio finale, imao je samo 12 godina.

"Igralo je osam najboljih sa srpske top-liste. U žrebu četvorica najboljih dobijali su za rivale takmičare na pozicijama od pet do osam. Za početak Tadija je igrao protiv najboljeg i daleko iskusnijeg. Igralo se na pet dobijenih fremova, meč je trajao pet sati, gubio je 4:2, ali je na kraju trijumfovao protiv rivala starog 35 godina. Samo 45 minuta kasnije čekao ga je meč protiv četvorostrukog seniorskog šampiona države. Takođe mnogo starijeg od njega. Igralo se na šest dobijenih partija. Gubio je da bi onda usledio preokret i novi trijumf. Finale seniorskog šampionata, koje se igralo sutradan iz dva dela, izgubio od iskusnog seniora Vasilija Pešića sa 8:6. Tada je imao samo 12 godina", prepričava događaj otac Andreja.

U septembru je trijumfovao na Otvorenom turu Zagreba u konkurenciji iskusnih igrača, sve samih seniora iz Hrvatske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Bugarske...

"Pokupio je opšte simpatije, u finalu je nadigrao rivala iz BiH, neuporedivo starijeg od sebe. Prvi čovek turnira sa suzama u očima srećan što je turnir dobio on, a ne oni koji su došli da pokupe pare, predao mu je pehar i nagradu od 500 evra. Dogodilo se neočekivano i za nas jer je naš cilj bio da na turu u Zagrebu steknemo malo više takmičarskog iskustva i nekoliko novih poznanstava", priča otac Andreja koji je u međuvremenu postao Matijin trener.

Nedavno je trebalo da igra i turnir u Sofiji. Imao je poziv, ali se razboleo.

"Svaki odlazak na bilo koji turnir za nas je veliki izdatak. Kotizacije nisu skupe, ali smeštaj, prevoz i sve ostalo je žestok udar na porodični budžet", iskreni su Matijaševići.

Kad su u pitanju finansije, Tadijina snuker iskustva i takmičenja finansira porodica. 

"Pre dve godine na evropskom prvenstvu održanom u Albaniji Tadija je imao trening sa prvim čovekom evropske snuker federacije. Čovek je bio oduševljen njegovim talentom, ali se u čudu pitao i kako njegov trener u Srbiji ne vidi da neke stvari radi nepravilno", priča tata Andreja.

"Pucao je kao Džon Vejn, a ne kao Jasna Šekarić. U prevodu ‒ štap mu nije bio u liniji oka", pravi paralelu razumljivu i laiku njegov aktuelni trener.

Od pre dve godine Snuker savez Srbije ne finansira Tadiju Matijaševića. Njegovi roditelji o tome ne pričaju jer naprosto ne žele da njihov sin bude igračka sa potkusurivanje tuđih sujeta.

"Znamo da vredi i učinićemo sve da svoj talenat i potvrdi. Kada je imao devet godina, SSS je angažovao Rodžera Lejtona, profesionalca iz Australije, da radi sa našom najtalentovanijom decom. Baš od njega smo čuli možda i najveći kompliment upućen na Tadijinu adresu. Rečeno nam je da Tadija intelektualno igra na nivou dečaka od 16 godina."

Uz malu pomoć prijatelja, Andreja Matijašević je oživeo rad kluba Soker akademija. U neposrednom komšiluku pronađene su prostorije, uređen prostor za nesmetan rad.

"Uz sve druge elemente, tehnika igre je najvažnija jer se do pobede stiže pravljenjem poena. Svetski snuker se igra zato napadački i to je ono što Tadija vežba i u čemu uživa. Na treninzima je pokazao da iz jedne ruke može da očisti sto, sada to treba da pokaže i na takmičenjima."

Srbija ima stotinak takmičara i desetak uglavnom virtuelnih klubova. Samo dva imaju svoje prostorije. Jedan od njih je i Snuker akademija, s predznakom improvizovane prostorije, ali i "kluba" u čijoj prostoriji nema kafanskog dima i graje alkoholom nabildovanih. Baš u tom prostoru ulepšanom ljubavlju prema snukeru Tadija uz pomoć oca, koji će naredne godine polagati i trenerski ispit, redovno trenira šest puta nedeljno po dva sata.

"U ovoj priči jako je bitno imati kontakt sa ljudima iz sveta snukera i koristiti njihova znanja. Poziv da ode na višemesečno usavršavanje u Irsku ili već gde naprosto ne možemo da prihvatimo uprkos činjenici da smo svesni koliko bi posle svega napredovao koracima od sedam milja", objašnjava Andreja Matijašević, otac i trener mladog srpskog takmičara.

U svetu snukera je samo 128 profesionalaca. Istina, svake godine oni najslabiji ustupaju mesta onima koji pristižu, ali krug se svake godine zatvara na 128 takmičara koji pred publikom i TV kamerama igraju turnire i lepo zarađuju.

Da li se jednog dana među njima može naći i Tadija Matijašević? Sasvim je moguće. Njegova šansa su evropska i svetska prvenstva ili eventualno takmičenja koja se igraju u Britaniji. Preko njih i plasmana na njima stiže se u profi ligu. 
Do tada bilo bi sjajno da baš na Ostrvu na pomenutim takmičenjima stiče iskustvo, što je u ovom času s obzirom na finansije samo misaona imenica. Porodica kaže da je poziv iz Snuker akademije u Šefildu za njihovog sina i dalje otvoren, ali dvomesečni boravak u ovom hramu snukera uz rad sa najboljim stručnjacima je za Matijaševiće prevelika investicija. 

Snuker je malo i glamur. Takmičenja se održavaju u hotelima sa podosta zvezdica ili njihovoj blizini, ali kad se u taj svet jednom uđe...

Aktuelni svetski šampion je Belgijanac Luka Bresel kome je posle trijumfa u šefildskom Krusibl teatru, uz sve druge počasti, pripao i ček u vrednosti od 500.000 funti.

Neprikosnoveni šampioni ovog sporta su Mark Vilijam, Džon Higins, legendarni Roni O’Salivan, koji je kao višestruki svetski šampion i ličnost s naglašenom harizmom zaradio brdo para. U jednom intervjuu slavni Britanac je naglasio da je deo inspiracije u svojim igrama pronašao u partijama srpskog tenisera Novaka Đokovića koji, kaže O’Salivan, "radi sve što je potrebno da pobedi i koji protivniku nikada neće pokloniti nijedan poen".

Najuspešniji srpski snuker igrač svih vremena je Jovan Todorović koji je igrao četvrtfinale svetskog prvenstva i koji se pamti po tome što je sa 16 godina postao seniorski šampion države.

"Sjajan je čovek, uprkos tome što više ne igra ozbiljno, rado je prihvatio sparing sa Tadijom i taj meč je Tadija dobio 16:3. Mnogo nam znači što je uz nas", kaže tata Andrija.

Svetska i evropska prvenstva igraju se svake godine. Ona u 2024. su nova šansa za dokazivanje Tadije Matijaševića. Učešće je obezbedio jer je zvanično najbolji srpski junior i drugi senior. Takođe i mali-veliki šampion, možda budući prvi srpski profesionalac u sportu koji je sve popularniji u celom svetu. 

Bilo bi lepo da i Srbija ili neko u Srbiji na pravi način prepozna Tadijin vanserijski talenat jer takvih kao što je on trenutno nema ni u Britaniji u kojoj se igra najbolji snuker.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve