Sport
01.11.2022. 12:39
R. E.

Košarkaška legenda

Vlade Divac, zvanično Crnogorac (FOTO)

Vlade Divac 1.11.2022.
Izvor: EPA / ETIENNE LAURENT

Košarkaška legenda Vlade Divac, dobio je državljanstvo Crne Gore.

Pasoš mu je uručio Dritan Abazović, premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu, a Divac mu je zauzvrat dao potpisan dres Los Anđeles Lejkersa, slavnog NBA kluba za koji je igrao.

Vlade Divac je jedan od naših najuspešnijih košarkaša.

Igrao je na poziciji centra u Slogi, Partizanu, Los Anđeles Lejkersima, Šarlot Hornetsima, Crvenoj zvezdi (dve utakmice) i Sakramento Kingsima. Bio je jedan od prvih Evropljana koji je zaigrao u NBA ligi.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je dva svetska prvenstva u košarci, tri evropska prvenstva i dve srebrne medalje na Olimpijskim igrama.

Iako aktivan igrač, bio na položaju predsednika Partizana u periodu od 2000. do 2004. Nakon završetka igračke karijere postao je skaut Los Anđeles Lejkersa i sportski direktor košarkaške sekcije Real Madrida.

Divac se bavi i humanitarnim radom. Sa Žarkom Paspaljem, Aleksandrom Đorđevićem, Predragom Danilovićem, Zoranom Savićem, Dejanom Bodirogom i Željkom Rebračom osnovao je humanitarnu organizaciju Grupa 7. Divac je zbog svog humanitarnog rada postao ambasador dobre volje Ujedinjenih nacija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve