OD DIREKTORA CIA DO NOVOG DRŽAVNOG SEKRETARA SAD: Ko je kontraverzni Majk Pompeo

OD DIREKTORA CIA DO NOVOG DRŽAVNOG SEKRETARA SAD: Ko je kontraverzni Majk Pompeo

Foto: Printscreen Youtube


Američki predsednik Donald Tramp otpustio je jutros državnog sekretara Reksa Tilersona i predložio kao zamenu Majka Pompea, kontraverznog direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA)

“Majk Pompeo će biti novi državni sekretar. Uradiće fantastičan posao! Zahvaljujem se Reksu Tilersonu za njegovu službu! Džina Hospel će biti prva direktora CIA.”, napisao je Tramp na Tviteru.

Džina Hospel je sadašnja zamenica direktora CIA, a ako Senat prihvati Trampov predlog, uskoro će biti i prva žena direktor CIA u istoriji.

Pompeo je poznat po svojoj saradnji sa Trampom, predlaganju strogih mera za zaštitu bezbednosti i kontraverznim izjavama, kao što je bila njegova šala o atentatu na severnokorejskog diktatora Kim Džong Una, koja je izazvala brigu u javnosti.

Pod pritiskom medija, Pompeo je prošle godine priznao da podržava izveštaje obaveštajnih agencija u kojima piše da su se Rusi mešali u izbore 2016., na kojima je Tramp izglasan za predsednika. Međutim, krajem godine ponovo je bio pod prismotrom, kada se sastao sa Vilijamom Binijem, bivšim američkim obaveštajcem, koji tvrdi da Rusi nisu sabotirali demokrate na izborima, već je to urađeno iznutra. Pompeo je optužen u medijima da ga je Tramp poslao na taj sastanak i da radi za lične interese američkog predsednika.

Pompeo je 2016. godine podržao politiku obaveštajnih službi o prikupljanju komunikacionih podataka Amerikanaca i pozvao je na pravljenje jedinstvene baze u kojoj bi se nalazili podaci sa telefonskih uređaja, ali i finansijske informacije građana.

Iz Bele kuće izjavili su da Tramp želi da osveži svoj diplomatski tim, koji će sprovesti aktuelne sporazume sa Severnom Korejom.

Tilersona je prošle nedelje iznenadila Trampova odluka da se sastane sa Kim Džong Unom, za šta je Tilerson samo dan ranije izjavio da je daleko od ostvarenja. Trampova odluka da ga otpusti ga je takođe iznenadila, budući da nije dobio nikakvo obrazloženje. Između njih dvojice već su vladale tenzije, jer je Tilerson, navodno, nazvao američkog predsednika “moronom”, zbog čega je izgubio podršku Bele kuće, koja planira da postavi Pompea za državnog sekretara još od prošle godine.

Kako se postaje direktor CIA

Majk Pompeo rođen je 1963. godine i odrastao je na jugu Kalifornije. Pohađao je Američku vojnu akademiju u Vest Pointu i služio pet godina u armiji, doduše bez borbenih iskustava. Kada je napustio službu i otvorio inženjersku kompaniju u Kanzasu, udružio se sa braćom Koč, milijarderima naftne industrije i finansijerima Republikanske partije. Oni su ga podržali u njegovoj kandidaturi za člana Kongresa 2010. godine, posle čega je ubrzo postao član komiteta koji je nadgledao rad obaveštajnih službi. Postao je poznat tokom istrage koju su republikanci sproveli povodom ubistva američkog ambasadora u Libiji 2012., za koje je krivio Hilari Klinton. Time je stekao brojne politične neprijatelje, ali i podršku važnih saveznika u napretku svoje političke karijere. Ostao je član Kongresa do 2016., kada ga je Tramp postavio za direktora CIA.

NE PROPUSTITE:

PAD SIVOG JASTREBA: Tramp smenio Tilersona, na njegovo mesto dolazi direktor CIA Majk Pompeo

PAD SIVOG JASTREBA

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar