SAUDIJSKA IGRA PRESTOLA: Ko je mladi Saudijac koji je pohapsio pola kraljevske familije i misli da ima genijalne poteze

SAUDIJSKA IGRA PRESTOLA: Ko je mladi Saudijac koji je pohapsio pola kraljevske familije i misli da ima genijalne poteze

Princ Mohamed bin Salman


Neki mlađanog Muhameda bin Salmana već porede sa Putinom, koji je stavio oligarhe po kontrolu, i Si Đinpingom, kome su se svi biznismeni i direktori državnih firmi zakleli se na vernost kada je borbu protiv korupcije proglasio prioritetom, a zatim sve to dao da se upiše u Partijski statut

Iznenadna smenjivanja i hapšenja desetina ministara, članova kraljevske porodice, zvaničnika i viših oficira u Saudijskoj Arabiji nemaju presedan u istoriji ove misteriozne kraljevine. Na čelu ove akcije dok su rakete patriot jurile balističku raketu koju su lanisrali jemenski Šiiti bio je Muhamed ibn Salman tridesetdvogodišnji princ i budući naslednik ostarelog kralja Saudijske Arabije Salmana. Mladi Salman, koji je letos tituli ministra odbrane dodao i onu vicepremijera, mladi je jastreb raširenih krila. Njegov uspon je munjevit. Njegovo lice smeši se s televizijskih ekrana i bilborda. Njegova „Vizija 2030″ teži da Saudijce ekonomski oslobodi od potpune zavisnosti od proizvodnje nafte, ali i da ovu kraljevinu oslobodi korupcije u koju je duboko ogrezla.

Mlađani bin Salman je mlađi od svih evropskih lidera, zapravo on je vršnjag budućeg kancelara Austrije Sebastijana Kurca. Ono što ga izdvaja od Kurca, ali i Makrona je neograničena vladavina. Procenjuje se da će njegova karijera upravljanja ovom zemljom trajati narednih 50 godina, osim ako ne dođe do prevrata na saudijskom dvoru i bude uhapšen ili likvidiram, ali je ta verovatnoća svedena na promil, pošto sve svoje ljute protivnike sa dvora je strpao u zatvore.

Muhamed bin Salman, koji je postao zvezda svih naslovnih strana svetskih medija je sin sadašnjeg saudijskog kralja Salmana koji ima 81 godinu i koji je odlučio prekinuti dosadašnji lateralni sistem predaje vlasti i uvesti vertikalni pa je Muhamed bin Salman ili kako ga zovu MBS , postao prestolonaslednik.

Akcija je uvertiru dobila u subotu ujutro kada je formirao komisiju za borbu protiv korupcije i odmah zbog kršenja pravila tog tela strpao iza rešetaka sve one koji smatraju da: oni imaju isto ili više prava biti priestolonaslednici, i da MBS vodi politiku koja šteti kraljevstvu.

ANALIZA, MILORADOVIĆ: Početak arapske jeseni

Tata Salman s druge strane uživa da gleda svog sina kako iznosi nove planove i ideje razvoja Saudijske Arabiješto ga je navelo da ekspresno preda vlast, ali prov je potrebno da se reše zavernika i oslobodi viška prinčeva.

Neki mlađanog Muhameda bin Salmana već porede sa Putinom, koji je stavio oligarhe po kontrolu, i Si Đinpingom, kome su se svi biznismeni i direktori državnih firmi zakleli se na vernost kada je borbu protiv korupcije proglasio prioritetom, a zatim sve to dao da se upiše u Partijski statut.

Interesantno je da se saudijska Igra prestola kako ovu akciju nazivaju mediji dolazi u vreme kad je Saudijska Arabija pod najtežim pritiskom. Od rata u Jemenu protiv Šiita koje moćna kraljevima ne može da nikako savlada koji je inače Salmanov lični rat. Saudijska Arabija je postala veliki gubitnik u šestogodišnjem sirijskom ratu. Uništena je Islamska država, a opozicija koju je Rijad podržavao bukvalno je nestala. Još jedan nesupeh koji mu se pripisuje je blokada Katara koja je pokrenuta u junu ove godine, a na bilo koji način nije oslabila ovu zalivsku državicu, ali je zato na poluostrvo došla Turska armija ponovo posle 100 godina od odlaska i sloma Otomanske imperije.

Ono što Saudijce zabrinjava je Iran koji postaje regionalna sila, a ” Šiitski polumesec” koji se proteže od Libana do Jemena izdržao je sve sunitske nalete. Ostavka libanskog premijera Saada Haririja koga je Rijad naterao na ostavku izazvao je dodatnu nestabilnost, jer je vlast preuzeo Mišel Aoun inače blizak Iranu.

ANALIZA, IVANA MILORADOVIĆ: Dosije Saudijska Arabija, imperija nafte i islama (1)

Uprkos svim zamerkama i neuspesima bin Salman junior i dalje juriša i uklanja sve protivnike, a javnost smiruje povećanjem plata zaposlenim u državnoj upravi i megalomanskim projektima izgradnje gradova. Ono što mu više od spoljne kombinatorike ide na ruku je trenutni rast cena nafte, davanje prava ženama da voze i dogovor sa Putinom koji je u ime njega postigao njegov otac.

 

 

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar