Vesti
27.12.2023. 14:46
Beta

Kurti objasnio

Kada će Kosovo priznati srpske tablice

Aljbin Kurti
Izvor: Shutterstock

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će Kosovo priznati tablice iz Srbije tek nakon što se uveri da Srbija u potpunosti sprovodi odluku o slobodi kretanja za vozila s registarskim oznakama RKS. 

"Treba da se pročita ovaj postupak Srbije više kao konstruktivnost, ne kao korak ka normalizaciji. To je više manevar zbog srpske države, nikako za kosovsku državu, već zbog vlasti u Beogradu. Naš stav u vezi tablica bio je podržan na načelu recipročnosti. Nastavićemo da budemo načelni, principijalni i pitanje recipročnih državnih odnosa ćemo iznositi kada naša granična policija dokumentuje i potvrdi da Srbija sprovodi u potpunosti, bez prepreka svoju odluku", kazao je Kurti na sednici Vlade Kosova, prenosi Radio Kim. 

Naveo je da je odluka Vlade Srbije zakasnela i da je Srbija donela odluku posle deset godina nesprovodjenja sporazuma. 

Kirti smatra da je Srbija donela tu odluku u pokušaju da izbegne kritike međunarodne zajednice zbog neuspeha izbora u Srbiji. 

"Dakle, tablice u septembru su korišćene da se preti Kosovu i putem aviona Mig 29 koji su podignuti na nebu kako bi stvorili destabilizaciju na severu zemlje, posebno nakon barikada koje su podignute na ulicama od strane četiri opštine u decembru prošle godine, a u decembru ove godine koriste se da bi se smanjio pritisak od demokratskog zapada i SAD zbog neregularnih izbora da bi pokrili zvanični sporazum koji je pismom Brnabićke upućen Evropskom savetu 13. decembra i da bi maskirali njihov neuspeh u Banjskoj 24. septembra", kazao je Kurti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve