Vesti
08.02.2024. 23:15
Beta

Sednica SB UN

Kurti u Njujorku: "Tvrdnje Beograda o progonu Srba sa Kosova su lažne"

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / Filip Singer

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u Njujorku da su tvrdnje Beograda o progonu Srba sa Kosova lažne i da dolaze iz zemlje koja je "izvršila genocid" krajem 20. veka.

Na vanrednoj sednici SB UN o situaciji na Kosovu, zakazanoj na zahtev Beograda, Kurti je rekao da je Kosovo posle rata (1998-1999) "izgradilo multietničko i multikulturalno društvo sa državom koja gleda napred i koja je solidno demokratska".

"Četvrt veka posle rata Kosovo je republika za sve, multietničko društvo za sve. Sa ponosom kažemo da sprovodimo Ustav uz najviše mere zaštite prava manjina. Od 120 mesta u parlamentu, manjine imaju 20 zagarantovanih, od ​​kojih 10 pripada Srbima", kazao je Aljbin Kurti.

Naveo je da su Srbi većina u 10 od 38 kosovskih opština i da je srpski službeni jezik na celoj teritoriji Kosova.

"Ideja da Kosovo sprovodi etničko čišćenje ili progon srpske zajednice je jednostavno laž koju su demantovale mnoge međunarodne organizacije. Hajde da se fokusiramo na odnos Srbije prema etničkim Albancima u Srbiji danas. Tamo imamo kampanju etničkog čišćenja koja se sprovodi administrativno. Vlada Srbije je sistematski izbrisala više od 4.200 etničkih Albanaca iz matične knjige u Medveđi i preko 2.000 u Bujanovcu", kazao je Kurti.

Naveo je da brisanje ljudi iz matičnih knjiga, što je opisao kao "metod depopulacije" Albanaca na jugu Srbije, ima "opipljive posledice". Dodao je da oni više nemaju pristup ličnim kartama, pasošima, medicinskim uslugama, socijalnoj pomoći, imovinskim transakcijama, penzijama i biračkim pravima, i da ih to "čini apatridima".

Povodom odluke Centralne banke Kosova da je evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu od 1. februara, Kurti je rekao da ona ne sprečava vladu Srbije da pruža finansijsku pomoć kosovskim Srbima.

"Sve ostalo je lažna propaganda i huškanje. Odluka uvodi zakonitost uvoza novca na Kosovo u skladu sa Ustavom i monetarnom politikom EU. Beograd je alarmirao ne zbog zamene dinara u evre, već zato što se džakovi dinara zaustavljaju na granicama", kazao je kosovski premijer.

On je govorio i o sukobu naoružane grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska 24. septembra, rekavši da je "oko 80 pripadnika paravojnih formacija koje podržava Srbija pokrenulo ničim izazvan napad na policijsku patrolu na Kosovu".

"Uprkos pokušaju terorista da koriste nevine hodočasnike kao štit, naša policija je sprečila da bude žrtava. Srbija je 27. septembra proglasila dan žalosti za teroristima ubijenim od kosovske policije tokom antiterorističke operacije (u Banjskoj)", naveo je.

Dodao je da se u obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred SB UN "moglo primetiti da je ukazivao na neke Srbe koji su povređeni ili ranjeni u raznim incidentima", ali da "nije pomenuo trojicu ubijenih Srba u Banjskoj".

"Zašto ih nije pomenuo? Jer znamo da su to bili teroristi koje je on lično finansirao, podržavao i orkestrirao i zato se ta trojica ubijenih Srba uopšte ne pominju", rekao je Kurti.

On je kazao i da nije iznenađenje što Srbija "pravi probleme" Kosovu, budući da su na njenom čelu vodeće ličnosti režima Slobodana Miloševića, "uključujući Vučića, koji je bio njegov ministar propagande".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve