Vesti
07.02.2024. 13:43
Beta

Narodna banka Srbije

Penzije i plate u dinarima, za srpsko stanovništvo, vraćene s Jarinja

jarinje, 7. 2. 2024
Izvor: EPA / Djordje Savic

Vlasti u Prištini nisu u sredu dozvolile da novac u dinarima, namenjen isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja srpskog stanovništva, organizovano uđe na prostor Кosova.

Кako je "Kosovu onlajn" rečeno u Narodnoj banci Srbije (NBS), iako je vozilo sa srpskim dinarima bilo upućeno na prelaz Jarinje prema svim višegodišnjim ustaljenim i vrlo preciznim procedurama, ono je danas vraćeno sa tog prelaza, bez ikakvog obrazloženja ili odbijenice.

Blindirano vozilo sa novcem, koje je upućeno iz filijale NBS u Кragujevcu, na Jarinje je stiglo oko 11 časova gde je novac u dinarima trebalo da preuzme vozilo britanske firme "Henderson", koja poseduje licencu za transport novca i sa kojom NBS godinama sarađuje.

Dinare je trebalo da preveze u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću. 

Međutim kako javlja reporter Kosovo onlajn, posle višesatnog čekanja odobrenja iz Prištine, dozvola nije stigla i ulaz je zabranjen.

Reč je o prvom trasnportu novca u dinarima, nakon 1. februara i stupanja na snagu uredbe Centralne banke Кosova (CBK) o uvođenju evra i zabrani upotrebi dinara.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta su iz EU poručili povodom odluke Kosova da ukine dinar
dinari, novac, pare

Peter Stano

19.01.2024. 15:46

Šta su iz EU poručili povodom odluke Kosova da ukine dinar

Evropska komisija (EK) traži razjašnjenja namere vlasti u Prištini da zavedu evro kao jedinu valutu na Kosovu i traži da se izbegnu neusaglašeni potezi koji loše utiču na normalizaciju odnosa Priština-Beograd i na stabilnost, izjavio je portparol u EK Peter Stano.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve