Uncategorized
11.04.2019. 15:14
R.E./Telegraf/Foto: Shutterstock/Beta

AMBASADOR NEMAČKE: U Berlinu pripremiti nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je ideja okupljanja zapadnobalkanskih lidera 29. aprila u Berlinu da se "pripremi teren" za dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.
- Mi se nadamo da će takse uskoro biti ukinute i da će se time stvoriti uslovi za nastavak dijaloga. Činjenica je da odnosi nisu dobri i da ne postoji komunikacija. To bi trebalo prevazići - rekao je Šib za N1 televiziju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

Na pitanje kakav je stav Berlina o tome da li bi Beograd trebalo da nastavi dijalog bez obzira na takse, on je rekao da se dijalog "u principu može nastaviti", ali da Berlin razume stav Beograda.

- Možemo 29. aprila pripremiti teren za dijalog o normalizaciji - kaže Šib i ističe da organizatori tog sastanka ne žele da probude prevelika očekivanja.

Prema njegovim rečima, cilj sastanka sa zapadnobalkanskim liderima 29. aprila u Berlinu, je da se pokaže angažovanost i posvećenost Zapadnom Balkanu.

- To nije konferencija, već sastanak sa zemljama Zapadnog Balkana, a učestvovaće i predstavnici Slovenije, Hrvatske, kao i predstavnici EU, Žan Klod Junker i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Sastanak treba da pokaže da Zapadni Balkan i dalje uživa visoki prioritet kako za Berlin, tako i za Pariz - istakao je Šib.

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ambasador je takođe naglasio da Nemačka ima "velike rezerve" prema rešavanju kosovskog pitanja promenom granica i da to smatraju "problematičnim".
- Smatramo da promene granica mogu imati reperkusije na ceo region i zbog toga imamo velike rezerve prema tome. Postoji format u kome se vode pregovori o normalizaciji uz posledovanje EU. Kroz ovaj sastanak se zalažemo za to da pregovori budu obnovljeni - rekao je Šib.

Upitan da li različiti pogledi Berlina i Beograda na rešavanje kosovskog problema utiču na odnose dve zemlje, ambasador je rekao da su stavovi obe strane poznati, ali da postoji dobro partnerstvo.

Šib smatra da otežan proces vođenja dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ne treba da ima posledice na proces evropskih integracija.
- Mi se iskreno nadamo da Srbija napreduje u tim poglavljima 23 i 24 koji se odnose na vladavinu prava. Tu ima pozitivnih trendova, ali ima još uvek i deficita i velikih očekivanja i to treba pokrenuti - naglasio je on.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve