Vesti
27.04.2024. 19:05
Beta

Kosovo (ne)napreduje

Šta je to iznenadilo Kurtija u izveštaju Stejt departmenta

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / Filip Singer

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je iznenađen izveštajem američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima u delu o Kosovu i zamerio tom telu što u izveštaju nije spomenulo ocene međunarodnih organizacija koje pokazuju napredak Kosova.

Stejt departmenta je u izveštaju ocenio da na Kosovu 2023. godine nije bilo značajnih promena stanja ljudskih prava na Kosovu. Kao najozbiljniji problemi navedeni su nezavisnost sudstva, ograničenja slobode izražavanja i medija, korupcija u vlasti, rodno zasnovano nasilje i pretnje nasiljem etničkim manjinama.

"Naravno da ima kritike za nas, ali ako pogledate izveštaj za 2019. godinu, Kosovo je danas napravilo izuzetan napredak i ono što me najviše iznenađuje je da se u izveštaju američkog Stejt departmenta, na primer, ne navodi niti citira Fridom haus, Transparensi internešenel. Da su citirani, Kosovo bi moralo da bude pohvaljeno", rekao je Aljbin Kurti u intervjuu za Dojče Vele (DW).

Govoreći o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, Kurti je rekao da sve mora da bude u skladu sa zakonitošću, ustavnošću, javnim interesom i u odbranu prava građana kosovskih Srba.

Rekao nje da je Zajednica "daleko od onoga što je tražio Beograd, kao u Bosni, za koju danas i međunarodni predstavnici - Evropljani i Amerikanci su protiv imajući u vidu koje su posledice uzrokovali Bosni".

"Znači, formalizaciju Zajednice ne redukujemo na prava srpske manjine, ali istovremeno ne dovodimo u pitanje da su tu Zajendicu potpisali moji prethodnici Hašim Tači i Isa Mustafa, jedan pre 11 i drugi pre devet godina", kazao je Kurti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
09.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve