Vesti
08.12.2023. 12:56
Beta

Pitanje je sad

Da li će Zrenjaninci uskoro moći da piju vodu sa česme

Voda sa česme
Izvor: Shutterstock

Kompanija "Pannonian Water" je u Zrenjaninu, na osnovu ugovora o prečišćavanju vode za piće, počela probno snabdevanje grada vodom iz postrojenja za prečišćavanje.

Gradsko preduzeće "Vodovod i kanalizacija" je saopštilo da prva faza realizacije ugovornih obaveza podrazumeva isporuku "vode bez boje, ukusa i mirisa", ali je zabrana upotrebe vode za piće i dalje na snazi.

Narednih dana će biti provereni postrojenja i proizvodnja, te je moguće da dođe do "oscilacija vidljivih elemenata vode", uz mogućnost povratka na sistem vodosnabdevanja "Vodovoda i kanalizacije", sopštilo je to preduzeće.

U Zrenjaninu je od 2004. godine zabranjena upotreba vode iz vodovoda za piće, a niz pokušaja da se reši problem je bio bezuspešan.

Pre nekoliko godina italijanska poslovna grupa Zilio izgradila je postrojenje za prečišćavanje vode, a kasnije je u nekoliko navrata isporučivana voda za koju se tvrdilo da zadovoljava standarde i da se čeka rešenje sanitarne inspekcije kojom se ukida zabrana upotrebe vode za piće iz 2004. godine.

Fabrika je prestala da radi zbog eksplozije krajem 2020. godine, a vodosnabdevanje grada preuzelo je preduzeće "Vodovod i kanalizacija".

Postrojenje je iz trećeg puta prodato za 417 miliona dinara firmi "Pannonian Water" iz Beograda koja je potom dogradila fabriku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve