Vesti
20.01.2023. 15:10
Beta

Neverovatno, a istinito

Zrenjanin 19 godina bez vode. Stiže rešenje?

Voda
Izvor: Shutterstock

Rešenjem sanitarnog inspektora pre tačno 19 godina, u Zrenjaninu je zabranjeno korišćenje vode iz gradskog vodovoda za piće i pripremu hrane zbog nedozvoljene količine arsena, a gradonačelnik Simo Salapura najavio je da će građani ove godine imati "bezbojnu vodu", dok će potpuno ispravnu i u punom kapacitetu imati u prvom kvartalu 2024.

U to vreme ukazivano je da su vrednosti arsena ostale iste kao i pre deset, 20, ili 50 godina, ali da su kriterijumi pooštreni i da se taj problem može rešiti jedino izgradnjom nove fabrike za preradu vode.

Prvo pilot-postrojenje za dobijanje zdrave pijaće vode u Zrenjaninu postavila je firma "Sop" iz slovenačkog mesta Krško 1979. a zatim su i mnoge domaće i strane firme pokušale da reše problem pijaće vode.

Od 2004. razmatrane su i mogućnosti snabdevanja grada vodom iz Dunava ili Tise, a preduzeće "Vodovod i kanalizacija" je krajem 2011. donelo odluku o pokretanju postupka javne nabavke za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode.

Od tri ponude odabran je nemački "VTE Vasertehnik" s kojim je ugovor o izgradnji fabrike vode potpisan 2012. godine, ali je kasnije nova vlast poništila taj ugovor i potpisala drugi sa italijanskom kompanijom "Grupo Zilio" za prečišćavanje vode za piće.

Grupa "Zlio" počela je oktobra 2015. radove na lokaciji u Zrenjaninu, na gradilištu postrojenja postavljena je kamera da bi svi zainteresovani preko "video-strima" na sajtu grada Zrenjanina, kako je rečeno, mogli uživo da prate napredovanje radova.

U nekoliko navrata isporučivana je voda za koju se tvrdilo da zadovoljava standarde i da se čeka rešenje sanitarne inspekcije kojom se ukida zabrana upotrebe vode za piće iz 2004, međutim, Fabrika je prestala sa radom zbog eksplozije koja se dogodila krajem 2020. a vodosnabdevanje grada preuzelo je preduzeće "Vodovod i kanalizacija".

Zatim su organizovane dve prodaje te fabrike i iz trećeg puta prodata je prošle godine, za 417 miliona dinara, firmi "Pannonian water DOO" iz Beograda.

Salapura je rekao da su dobijene građevinske dozvole i potrebna dokumentacija za početak prve faze sanacije postojećeg postrojenja - fabrike vode i da se u prvoj polovini godine očekuje "bezbojna voda", a u aprilu 2024. godine očekuje se zdrava voda za piće.

Građani Zrenjanina su od 2004. u više navrata organizovali proteste, performance, tribine, ali su i dalje primorani da kupuju flaširanu vodu za piće, dok deo stanovnika tog grada, zbog loše materijalne situacije, pije vodu iz gradskog vodovoda sa prekomernom količinom arsena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Voda poskupljuje u ovih pet gradova
Voda

JP "Rzav"

25.11.2022. 14:14

Voda poskupljuje u ovih pet gradova

Upotreba vode iz vodositema "Rzav", koju koriste stanovnici pet gradova - Čačka, Arilja, Lučana, Požege i Gornjeg Milanovca, poskupeće za 16,5 odsto, najavili su iz ariljskog Javnog preduzeća "Rzav".
Close
Vremenska prognoza
mist
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve