Vesti
10.05.2023. 09:57
Beta

Dan sećanja

Da li znate da je u Beogradu ubijeno više od 11.000 Jevreja

jevreji, davidova zvezda
Izvor: Shutterstock

Svečana akademija povodom Dana sećanja na žrtve holokausta biće održana u objektu nekadašnjeg Spasićevog paviljona na Starom sajmištu u Beogradu, u organizaciji gradske uprave, Jevrejske opštine Beograd i "Bnei Brit" Srbija.

Kako je saopštila Jevrejska opština Beograd, na teritoriji glavnog grada Srbije ubijeno je više od 11.000 Jevreja iz Beograda, Banata, centralne i južne Srbije i jevrejskih izbeglica iz Austrije i Čehoslovačke, a likvidacija Jevreja u Beogradu završena je 10. maja 1942. godine.

"Najviše je stradalo Jevreja iz Beograda i Banata, oko 93 odsto. Prema podacima Državne komisije za procenu zločina okupacionih snaga, od 39.282 Jevreja u celoj Srbiji stradalo je oko 88 odsto", navodi se u saopštenju.

Jevrejska opština Beograd navodi da su "muškarci Jevreji, njih više od 5.000, bili zatvoreni u logorima Topovske šupe i Banjica i streljani ili na drugi način ubijani na stratištima u okolini Beograda do decembra 1941. godine".

"Početkom decembra iste godine osnovan je koncentracioni logor Sajmište, gde je bilo zatvoreno preko 6.000 žena i dece. Svi su stradali od gušenja otrovnim izduvnim gasovima iz motora kamiona koji ih je prevezao na stratište u Jajincima, gde su žrtve bačene u unapred pripremljene jame", navodi se u saopštenju.

Podseća se da je likvidacija Jevreja iz logora i bolnice u zgradi dobrotvornog društva "Oneg šabat", gde se danas nalazi Jevrejski kulturni centar, kamionom "dušegupkom" trajala od 18. marta do 10. maja 1942. godine.

"Posle tog datuma živih Jevreja nije bilo u Beogradu sem nekolicine koji su se skrivali kod dobrih ljudi. Formalno, koncentracioni logor Sajmište (Judenlager Semlin) nalazio se na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske, ali je bio pod punom jurisdikcijom i komandom Gestapoa", navodi se u saopštenju.

Jevrejska opština Beograd podseća da su čuvari koncentracionog logora Staro sajmište bili pripadnici 64. bataljona koji su uglavnom činili folksdojčeri.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je to "umiveni fašizam“ i šta ga je osnažilo
1

Nekad i sad

25.01.2023. 16:05

Šta je to "umiveni fašizam“ i šta ga je osnažilo

Ima li fašizma danas, da li je fašizam sahranjen na smetlištu istorije završetkom Drugog svetskog rata – veoma su važna pitanja sa kojima se svet suočava.
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve