Vesti
27.01.2022. 11:38
Tanjug

Obeležava se od 2005.

Dan sećanja na žrtve Holokausta u svetlu porasta antisemitizma

Aušvic
Izvor: Shutterstock

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u znak sećanja na dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Ovaj Međunarodni dan sećanja je ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredeljujući se za dan oslobođenja Aušvica, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je više od šest miliona nedužnih žrtava - pripadnika jevrejskog naroda, a Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci, logor "Crveni Krst" u Nišu, neka su od masovnih stratišta nevinih žrtava.

I generalni sekretar UN Antonio Gutereš danas je oštro osudio oživljavanje antisemitizma i pozvao ljude širom sveta da "čvrsto stanu protiv mržnje i netrpeljivosti bilo gde i svuda".

Gutereš je na komemoraciji žrtvama nacističkog holokausta u Park Ist sinagogi u Njujorku, ceremoniji koja je ove godine održana virtuelno zbog pandemije kovida-19, poručio da ga je uznemirilo kada je saznao da je jedva polovina odraslih širom sveta čula za Holokaust, u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja, kao i milioni pripadnika drugih nacija tokom Drugog svetskog rata, a da je nedostatak znanja među mladim generacijama "još gori".

"Naš odgovor na neznanje mora biti obrazovanje. Vlade svuda imaju odgovornost da podučavaju o užasima holokausta", izjavio je Gutereš.
 

Gutereš je izjavio da su nakon porasta antisemitizma - najstarijeg oblika mržnje i predrasuda - usledili novi izveštaji o fizičkim napadima, verbalnom zlostavljanju, skrnavljenju jevrejskih groblja, vandalizovanju sinagoga i prošlonedeljnog uzimanja talaca u sinagogi u Kolivilu u Teksasu.

Generalni sekretar UN je pozdravio Rezoluciju koju je 20. januara usvojila Generalna skupština UN i kojom se osuđuje svako poricanje holokausta i apeluje na sve zemlje i društvene mreže da "preduzmu aktivne mere u borbi protiv antisemitizma i poricanja ili iskrivljavanja holokausta".

Povodom obeležavanja 77. godišnjice oslobođenja Aušvica, Unesko će organizovati niz događaja, ali će se većina, zbog ograničenja uslovljena kovidom 19, a da bi se doprlo do globalne publike, održavati onlajn.

Dogadaji će uključivati ceremoniju komemoracije i panel diskusiju o zaostavštini jevrejskih umetnika koji su umrli tokom Holokausta, kao i izložbu u sedištu Uneska u Parizu.

U Srbiji centralnu državnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, a u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logorana Starom sajmištu u Beogradu, predvodiće izaslanik predsednika Republike ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Ceremoniji odavanja počasti prisustvovaće i preživeli u Holokaustu, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici parlamenta i Vlade Srbije, kao i predstavnici Grada Beograda, Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta Romske Nacionalne manjine, članovi diplomatskog kora, udruženja i građani...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Holokaust u Beogradu: Da se ne zaboravi i ne ponovi
Holokaust

Dan sećanja

10.05.2021. 16:26

Holokaust u Beogradu: Da se ne zaboravi i ne ponovi

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu položeni venci na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve