Vesti
18.07.2023. 15:57
R. E.

"Kaje se"

Dečak koji je počinio masakr u "Ribnikaru" saslušan putem video veze

1
Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Dečak K.K. koji je počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", svedočio je u postupku koji protiv njegovog oca vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu.

On se ispituje u svojstvu svedoka u postupku koji se vodi protiv njegovog oca V.K. u okviru istrage koju vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti, saopšteno je iz Tužilaštva.

Sin osumnjičenog, koji u vreme pomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, svoje majke.

On je ispitan putem video konferencijske veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

U tužilaštvu, nalazili su se postupajući javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pumonomoćnici oštećenih i branilac okrivljenog V.K.

Sva pitanja prisutnih upućena sinu osumnjičenog, postavljena su preko postupajućeg javnog tužioca.

Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu protiv V.K. zbog sumnje da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe, V.K. je, kako se sumnja, postupio suprotno zakonskim odredbama o bezbednom čuvanju oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti, preneo je RTS saopštenje Višeg javnog tužilaštva.

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ Šedou, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni V.K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

K.K. je oružje i municiju poneo sa sobom u OŠ “Vladimir Ribnikar” u Beogradu gde je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđanja i devetoro učenika, a ranio petoro učenika i nastavnicu škole, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

V.K. se nalazi u pritvoru od hapšenja 3. maja, istog dana kada je njegov sin u školi ubio devet učenika i radnika obezbeđenja, a ranio petoro učenika i nastavnicu škole.

Irina Borović, advokat V.K, je izjavila je da je K.K. prilikom saslušanja izrazio kajanje zbog onoga što je učinio.

"Danas je saslušan maloletnik povodom čijeg čina, tragičnog i strašnog, se vodi ovaj krivični postupak protiv okrivljenog V.K. Detaljno su ispitane sve okolnosti koje mogu biti važne za otkrivanje razloga zbog kojih je sve ovo učinio. Ono što mogu da kažem jeste da je potvrdio ono što je otac objasnio u pogledu načina na koje je oružje čuvano i skladišteno, dakle bilo je apsolutno obezbeđeno. Detalje kako je on do oružja došao ne mogu da iznesem", navela je Borovićeva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ne objavljujte na društvenim mrežama slike stradalih u Ribnikaru"
facebook-i-tviter.jpg

Važan apel

05.06.2023. 14:23

"Ne objavljujte na društvenim mrežama slike stradalih u Ribnikaru"

Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je da se fotografije dece žrtava iz beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" ne koriste na društvenim mrežama za "dnevni aktivizam i promociju pojedinačnih interesa".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve