Vesti
19.07.2019. 18:58
N. G.

DOSIJE OVK: Za koje ratne zločine se sumnjiči Ramuš Haradinaj?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Političar i vojnik impulsivne naravi, ozloglašeni borac i nemački čovek. Tako ukratko opisuju Ramuša Haradinaja koji je podneo neopozivu ostavku na mesto premijera Kosova zbog poziva da mora da u svojstvu osumnjičenog da iskaz u sudu za zločine OVK.

Haradinaj je posle demonstracija kosovskih Albanaca 1989. godine emigrirao u Švajcarsku. Tamo je regrutovan u Narodni pokret Kosova, koji je kasnije prerastao u Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK). Vojnu obuku je završio u Albaniji i učestvovao u je u stvaranju terorističkih baza u albanskim gradovima Kuks i Tropoja.

Povezane vesti - Haradinaj: Greši onaj ko misli da se zeza sa mnom

Istovremeno je na Kosovo često dolazio ilegalno, ali se trajno vratio sredinom 1997. godine, kada je navodno sa braćom Dautom i Škeljzenom organizovao terorističke napade na policiju širom Metohije. Samo godinu dana kasnije, postaje jedan od regionalnih komandanata OVK.

Na njegovu inicijativu u Glođanu je formirana posebna jedinica "Crni orlovi" kojoj se pripisuje odgovornost za mučenja i ubijanja više desetina srpskih civila, čija su tela nađena u Radonjićkom jezeru i po seoskim bunarima u opštini Dečani, navodili su svojevremeno mediji.

Vlasti u Beogradu optužile su Haradinaja da je odgovoran za mnoge zločine nad Srbima u tom delu Pokrajine i za njim raspisale poternicu. Tereti se da je u odgovoran za ubistvo 20 Srba 1998. na poljoprivrednoj plantaži na području Glođana.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Početkom 2.000, kada je rasformirana OVK, nastao je Kosovski zaštitni korpus, gde postanje zamenik komandanta Agima Čekua.

Haški tribunal je protiv Haradinaja 4. marta 2005. podigao optužnicu, kojom ga po 37 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, na osnovu individualne krivične odgovornosti počinjene u periodu od 1. marta do 30. septembra 1998. godine, kada je bio komandant tzv. operativne zone Dukađin (Metohija). Tokom postupka u Hagu, 19 svedoka Haradinajevih zločina su misteriozno ubijeni, a istraga nije dovela do izvršilaca. Među njima je i Kujtim Beriša, koji je prethodno svedočio kako su mu Haradinajevi vojnici silovali suprugu, njega mučili strujom, a Srbe ubijali kod Radonjičkog jezera.

Prema navodima drugih svedoka, Haradinaj je učestovovao u ubijanju 47 žrtava, čija su tela otkrivena u masovnoj grobnici u selu Piskote kod Đakovice. Civili su inače sa područja sela Glođane, njegovog rodnog mesta, zatim Rznić, Dašinovac, Gornji i Donji Ratis i oko Radonjičkog jezera, u opštini Dečani.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Facebook

Upućeni su tvrdili da su srpske civile zatvorili u jednoj od kuća u blizini jezera, gde su zlostavljani, a  potom ubijeni.

Postoje spekulacije da je Haradinaj odgovoran za ubistvo 13 žrtava, među kojima su i deca, od kojih je neke, prema tvrdnjama svedoka, lično ubio Haradinaj. Prema svedočenjima koje je skupilo srpsko pravosuđe, lično je silovao više žrtava, među kojima su bile i devojčice.

Ramuš Haradinaj, ali i njegov brat Daut Haradinaj, osim što su osumnjičeni za ratne zločine, dovode se u vezu s islamističkim terorističkim organizacijama, a označeni su kao predvodnici moćnog kriminalnog klana, koja je usmerena na "ilegalnu trgovinu oružjem, drogom, akciznom robom, kradenim vozilima, kao i reketiranjem albanskog stanovništva".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve