Vesti
19.07.2019. 17:39
R. E.

DOBIO POZIV ZA HAG: Haradinaj podneo neopozivu ostavku na mesto premijera Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ramuš Haradinaj podneo je neopozivu ostavku na mestu predsednika Vlade Kosova, nakon što je pozvan da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine.

Haradinaj je na kraju sednice Vlade Kosova saopštio da podnosi neopozivu ostavku, a kao razlog je naveo to što je dobio poziv da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine, javlja Koha.net.

Na konferenciji za medije rekao je da je dobio poziv za Specijalni sud u Hagu da se u svojstvu osumnjičenog.

"Od ovog trenutka nisam više premijer. Sledeće nedelje bi trebalo da se pojavim u Hagu. Posle ostavke, mandat vraćam narodu i vi ste prvi koje o tome obaveštavam", naveo je Haradinaj.

Takse ostaju

Dodao je da će takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i dalje ostati.

"Hteo sam da odvojim čast od poziva na sud. Ne ide država Kosovo ni premijer na sud već Ramuš Haradinaj. Nisam optužen ni za šta, idem samo na saslušanje", rekao je novinarima na srpskom jeziku.

Haradinaj je dodao da je sada sva odgovornost na kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju koji treba da odredi datum vanrednih parlamentarnih izbora.

"Na sledećim izborima ću se kandidovati i ja i moja stranka, ali nisam mogao da vodim zemlju u ovakvoj situaciji jer bi otežalo položaj Kosova", naveo je Haradinaj.

"Vlade i vlast su međusobno zamenjive, mi živimo u demokratiji, čast premijera i države mora biti očuvana i ja nikada neću pokleknuti. U Hag idem kao Ramuš Haradinaj, gde ću branitii čast albanskih boraca. Moja nevinost tokom rata OVK potvrđena je sa dve presude koje niko ne može da pobije. Moja zemlja je Kosovo, Kosovo nematerijalno sa multietničkom, višejezično, sa teritorijom i granicama, Kosovo je nepravedno pritisnuto da povuče takse uvedene prema Srbiji", rekao je Haradinaj, prenela je prištinska Bota sot.

Drugi put ostavka zbog ratnog zločina

List podseća da je ovo drugi put da Haradinaj podnosi ostavku na premijersku funkciju kao osumnjičeni za ratne zločine. Prvi put je ostavku podneo na mesto premijera nakon što je od Haškog suda 2005. optužen za ratne zločine nad nealbancima i civilima.

Inače, Specijalni sud je formiran radi utvrđivanja zločina koje su tokom poslednjih sukoba na KiM počinili pripadnici takozvane OVK nad Srbima i ostalim pripadnicima manjina i lojalnim Albancima, kao osumnjičeni.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve