Vesti
12.10.2023. 12:33
Beta

Ambasador SAD u Srbiji

Hil: "Srbija da shvati, Kosovo je nezavisno, ali..."

Kristofer Hil, ATA, 12.10.2023.
Izvor: ATAIMAGES / M.K.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je izjavio da bi "želeo da Srbija shvati i prizna da je Kosovo nezavisna država", ali je problem kompleksniji od toga.

Hil je drugog dana Beogradske bezbednosne konferencije (BSC) izjavio da je izuzetno bitno razumeti šta se desilo 24. septembra tokom oružnog napada Srba u Banjskoj, na Kosovu.

"Kao prvu stvar ka rešenju problema moramo da one koji su odgovorni za ono što se desilo, zaista držimo odgovornim, da se to više ne bi ponovilo", izjavio je ambasador učestvujući u panelu "Zapadni Balkan u globalnom (ne)redu".

On je naveo da bi drugi korak bila smirivanje stanja na severu Kosova i zatim nalaženje političkog rešenja.

"Važno je da SAD i EU zajedničkim snagama pokušaju da reše probleme Zapadnog Balkana. Kosovo je s razlogom i dalje veoma težak problem", izjavio je on.

"Ljudi kažu da Srbija jednostavno treba da shvati da je Kosovo nezavisna država, da preboli to i nastavi dalje. I ja bih želeo da ona to uradi, ali je činjenica da je problem mnogo kompleksniji", kazao je Hil.
 

U panelu su, pored Hila, govorili i nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin, specijalni rumunski predstavnik za Zapadni Balkan Adrian Davidoiu i politički savetnik specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Jožef Pandur.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve